S Wall Streeta poručili da se Sjedinjene države nalaze na rubu recesije


SAD će sljedeće godine vjerojatno ući u recesiju, izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal pozivajući se na svoje najnovije istraživanje među ekonomistima.

Prema izvješću, vjerojatnost recesije u SAD-u u sljedećih 12 mjeseci je 63%, u usporedbi s 49% projiciranih u prethodnom istraživanju WSJ-a u srpnju.

Ekonomisti kažu da su rizici porasli zbog nastojanja Federalnih rezervi da smanje inflaciju povećanjem ključne kamatne stope. Fed je podigao stopu saveznih fondova za 75 baznih bodova na svakoj od svoja posljednja tri sastanka, posljednji put u rujnu, dovodeći stopu u raspon od 3,00-3,25%. 

Više od polovice ispitanih ekonomista reklo je kako očekuju da će Fed dodatno povećati stope, pa čak i učiniti “previše”, što bi destabiliziralo gospodarstvo. Očekuju pad bruto domaćeg proizvoda zemlje za 0,2 posto u prva dva kvartala 2023., dok su u prethodnom istraživanju predviđali rast od 0,8 posto u tom razdoblju.

Očekuje se da će pad gospodarstva utjecati na tržište rada jer će poslodavci biti prisiljeni otpuštati radna mjesta. Predviđa se da će se plaće u nepoljoprivrednom sektoru smanjiti za oko 34 000 mjesečno u drugom tromjesečju 2023. i za 38 000 mjesečno u trećem tromjesečju. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti porasti sa sadašnjih 3,5% na 3,7% u prosincu, a do lipnja 2023. na 4,3%.

“Savezne rezerve biraju između manjeg od dva zla – ulaska u recesiju s rastućom nezaposlenošću danas ili riskiranja zahvatanja korozivnije i ukorijenjene inflacije”, rekla je novinama Diane Swank iz KPMG-a.

U prosjeku, ekonomisti očekuju da će recesija trajati relativno kratko, oko osam mjeseciida će se američko gospodarstvo do kraja sljedeće godine vratiti na put rasta.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp