Kaos u Parizu – žestoka tuča policije i prosvjednika: traži se hitna Macronova ostavka

Kaos u Parizu – žestoka tuča policije i prosvjednika: traži se hitna Macronova ostavka

Na ulicama Pariza odvija se žestoka tučnjava između policije i prosvjednika. Prosvjednici su izašli na ulice, izazvali najgore nemire do sada u posljednjih nekoliko desetljeća i zatražili hitnu smjenu predsjednika Emmanuela Macrona.

Pariz – Pariška policija i vlasnici trgovina spremaju se za novo nasilje na prosvjedima u subotu, unatoč odustajanju predsjednika Emmanuela Macrona o povećanju poreza na gorivo koje je pokrenulo tjedne nemire.

Policijski sindikati i lokalne vlasti održavaju hitne sastanke u četvrtak kako bi odredili strategiju – dok različite skupine prosvjednika dijele planove na društvenim mrežama i grupama za chat.

Nakon najgorih nereda u Parizu u zadnjih nekoliko desetljeća, idučeg vikenda očekuje se da će mnoge trgovine i restorani u središtu prijestolnice u subotu biti zatvoreni zbog straha od ponavljanja nasilja.

Macron je u srijedu pristao odustati od povećanja poreza na gorivo, ali su se zahtjevi prosvjednika sada proširili na druga pitanja.

Studenti koji prosvjeduju ometaju škole i sveučilišta u četvrtak, a vozači i dalje blokiraju ceste diljem Francuske, sada zahtijevajući veća smanjenja poreza i pomoć vlade.

Mali sindikat koji predstavlja policijsko administrativno osoblje pozvao je na štrajk u subotu, što bi moglo dodatno zakomplicirati sigurnosne mjere u subotu. Drugi policijski sindikati ne govore o štrajkovima – ali svi su zabrinuti zbog sigurnosnih rizika pred pokretom bez jasnih vođa čije prosvjede lako otmu izazivači problema svih vrsta.

Policija se našla na meti kritika jer nije uspjela spriječiti oštećenje Slavoluka pobjede i trgovina duž glasovite Champs-Elysees u središtu Pariza, kao i zbog nasilja nad prosvjednicima.

Videozapisi koji kruže društvenim mrežama na kojima policija tuče prosvjednike u Burger Kingu na Champs-Elyseesu produbili su bijes. Glasnogovornica policije izjavila je u četvrtak da je u tijeku istraga o tom incidentu i da policija ispituje druge videozapise koji se dijele na internetu radi mogućih prekršaja.

Sam Macron, središnja meta prosvjeda, uglavnom je bio nevidljiv cijeli tjedan. Nakon što je uvjerljivo pobijedio na izborima prošle godine, 40-godišnji pro-poslovni centrist otuđio je mnoge od svojih glasača smanjenjem poreza za bogate i drugim loše objašnjenim reformama – i onim što mnogi vide kao njegov elitistički, nepristupačni stav.

Nemiri u Parizu zabrinuli su turiste i naštetili lokalnom gospodarstvu na vrhuncu sezone blagdanske kupovine. Razularene skupine bacale su kamenje kroz izloge i pljačkale dragocjenosti u nekim od najbogatijih gradskih četvrti.

Clement Rozey, voditelj trgovine motociklima u zapadnom Parizu, proveo je dva dana i dvije noći čisteći je nakon što je nemoćno gledao kako mu skupina razbojnika razbija izloge i prazni police.

Zagradio je trgovinu daskama i u subotu će ostati zatvorena.

“Imat ćemo zaštitarsku tvrtku sa zaštitarima unutar i izvan trgovine”, rekla je Rozey. – Sve je ograđeno, nekoliko puta.

Ipak, i dalje je naklonjen prosvjednom pokretu.

“Kao i svi, zadavljeni smo (financijski) nakon 15. u mjesecu”, rekao je za Associated Press, misleći na dan kada mnogi radnici primaju plaću. Prosvjednici “brane stvar, slijede je i s pravom. Podržavamo ih svim srcem”, rekao je. Ali nasilni izgrednici koji pljačkaju i bune se – “to je nešto drugo”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp