Australija uvodi sustav prepoznavanja lica za kockare


Tehnologija prepoznavanja lica bit će uvedena u klubove diljem Novog Južnog Walesa (NSW) kako bi se lakše identificirali problematični kockari, prema odluci Australske udruge hotela i klubova NSW.

Udruga NSW razvila je najsuvremenije sustave koji će sljedeće godine biti postavljeni u klubove i hotele kako bi pomogli problematičnim kockarima koji pretjeruju u svojoj ovisnosti.

Korisnicima će se putem aparata za kocku skenirati lica i slike unakrsno provjeriti pomoću sustava koji prati problematične kockare kojima je zbog dijagnosticirane ovisnosti o kocki zabranjen pristup aparatima za kocku.

Kada kockar sjedne za aparat – istodobno će sjesti pred skener koji će ga prepoznati i prijaviti sustavu. Aparati tako postaju dežurna digitalna policija. 

“Blizu 100 klubova već koristi ovu tehnologiju i povratne informacije su da radi”, rekao je izvršni direktor ClubsNSW-a John Landis u izjavi 19. listopada.

Landis je rekao da će biti uspostavljena stroga zaštita privatnosti bez pristupa prikupljenim podacima, a hoće li uistinu biti tako, javnost će teško saznati.

“Klubovi su pokazali predanost zaštiti svojih članova i pokrovitelja od štete od kockanja i ova će tehnologija podići vodeći svjetski program samoisključivanja na višu razinu”, rekao je u komentarima koje je dobio AAP. Ova tehnologija pomoći će svim ovisnicima o kocki da bolje i više rade na sebi i odvikavanju od ove štetne navike.

Izvršni direktor Australske hotelske udruge NSW John Whelan rekao je da je uvođenje na državnoj razini uslijedilo nakon uspješnog ispitivanja u šest hotela.

“Tehnologija nam sada omogućuje da točno identificiramo ‘samoisključene’ problematične kockare i zatim ih spriječimo da kockaju”, rekao je. Koliko će ova nesvakidašnja metoda doista pomoći kockarima u odvikavanju od njihove ovisnosti o kocki, pokazat će vrijeme. No, jedno je sigurno, pod izgovorom brige za naše zdravlje, digitalizacija sve više napreduje i osvaja sve više teritorija na karti svih aspekata našega života. Jer, važno je imati izgovor da nam se skeniraju otisci prstiju, dlanovi, lica…a sve iz velike brige sustava do svakog čovjeka i njegova zdravlja. S razlogom smo skeptični kada nas toliko na svakom koraku skeniraju i kontroliraju. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp