SAD nastavljaju s radom bioloških laboratorija u blizini granica Rusije i Kine


Zajedno s Britancima, Amerikanci  upravljaju biološkim laboratorijima u srednjoazijskim bivšim sovjetskim republikama.

U blizini granica s Rusijom i Kinom , provode se, između ostalog, istraživanja antraksa i drugih potencijalno smrtonosnih patogena.

Sve je više izvješća o različitim biolaboratorijima kojima upravljaju ili sufinanciraju Sjedinjene Države na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Biolaboratoriji u kojima se, između ostalog, provode istraživanja korona virusa i opasnih uzročnika bedrenice (antraksa). Biolaboratoriji u Ukrajini već su bili u središtu našeg izvještavanja posljednjih mjeseci, dok mnogi drugi laboratoriji u regiji nisu dobili nikakvu pozornost, barem u mainstreamu.

No, posebno je ruska strana u više navrata kritizirala te istraživačke institucije koje također predstavljaju sigurnosnu prijetnju najvećoj zemlji na svijetu. Uostalom, s obzirom na zemljopisnu blizinu Rusije, bijeg opasnog uzročnika tamo mogao bi također ugroziti zdravlje, pa i živote tamošnjih ljudi. Ruski politički stručnjak Vladimir Platov, primjerice, ukazuje na vjerojatnost da bi Amerikanci tamo mogli raditi i na međunarodno zabranjenom biološkom oružju.

U nedavnom članku, Platov govori o financiranju istraživanja uzročnika antraksa u Kirgistanu. Postoje i informacije o stvaranju “vojno-biološkog klastera” u Uzbekistanu, gdje USAID, koji je povezan s američkim State Departmentom i američkom vanjskom obavještajnom agencijom CIA, djeluje zajedno s američkom Agencijom za smanjenje obrambene prijetnje (DTRA). da također tamo radi s biolaboratorijima sigurnosne razine 4. 

Platov: “Također postoje informacije da Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo nastavljaju provoditi zajednička istraživanja u Središnjem referentnom laboratoriju Kazahstana (CRL) u Almatiju. Početkom 2022. Ujedinjeno Kraljevstvo je u prvoj polovici godine poslalo veliki broj uzoraka virusnih sojeva, laboratorijske opreme, dijagnostičke opreme itd. putem britanske brodarske tvrtke WN Shipping.”

No, veliki problem ovih istraživačkih institucija je činjenica da ne podliježu nikakvim međunarodnim kontrolama, što znači da su moguća i istraživanja biološkog oružja.I to u neposrednoj blizini glavnih geopolitičkih suparnika Sjedinjenih Država: Ruske Federacije i Narodne Republike Kine. To postavlja pitanje koliko su ova istraživanja ponekad potencijalno smrtonosnih patogena zapravo “bezopasna”.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp