Ukrajina uvodi restrikcije struje


Ukrajina će danas 20. listopada 2022. godine ograničiti opskrbu strujom diljem zemlje nakon što je Rusija onesposobila još elektrana, izjavio je viši savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

 

Predsjednik Zelenskij, koji je rekao ovaj tjedan da je u ruskim napadima pogođeno 30 posto ukrajinskih elektrana, sastao se s višim dužnosnicima kako bi raspravljali o sigurnosti elektrana i mogućnost zakazivanja energetskog sustava.

“20. listopada, ograničenja struje bit će provedena u cijeloj Ukrajini. Danas je neprijatelj ponovno uništio objekte za proizvodnju struje”, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik predstojnika ureda predsjednika.

“Počevši od 7 ujutro do 23 navečer, potrebno je svesti na minimum korištenje električne energije. Ako to ne bude učinjeno, treba se pripremiti na privremene nestanke struje”, napisao je, dodavši da će biti ograničena gradska rasvjeta u gradovima. “Ovo su prisilne mjere.”

Ukrajinska elektroprivreda Ukrenegro kasnije je rekla da će planirana ograničenja struje biti ograničena na četvrtak, dok je kao razlog naveden manjak kapaciteta u sustavu. “Ne isključujemo da s početkom hladnog vremena nećemo i češće tražiti vašu pomoć”, objavio je Ukrenegro na Telegramu.

Jučer, 19. listopada, ruske rakete pogodile su važnu termoelektranu u gradu Burštinu u zapadnoj Ukrajini, rekla je regionalna guvernerka, što je posljednji u valu napada na ključnu infrastrukturu uoči zime. Posljednji napad ciljao je elektranu na ugljen u Burštinu u regiji Ivano-Frankivsk koja strujom opskrbljuje tri zapadne regije s pet milijuna stanovnika – više od 10 posto ukrajinske predratne populacije.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp