Predsjednik Vlade Plenković – Neće doći 100.000 ukrajinskih vojnika na obuku, pa onda ići u Ukrajinu


U Bruxellesu je drugi i završni dan summita EU-a na kojem sudjeluje i Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

“Energetika, Ukrajina, to su bile glavne teme”, rekao je na početku premijer Plenković.

Naglasio je pred novinarima: “Smanjenje cijena plina, sigurna opskrba plinom i smanjena potražanja – to su glavni ciljevi. Zahvaljujući mehanizmu koji smo sad napravili doći ćemo do toga da cijene plina ne odlete u nebo. Zajedničkom platformom će se nabavljati plin. Dugoročni cilj je tranzicija na obnovljive energije.”

O uključivanju Hrvatske u obuku rekao je: “Odluka je donesena. Budžet misije je oko sto milijuna eura. Riječ je o obuci, treningu, ne znači da će doći 100.000 vojnika pa onda ići u Ukrajinu. Tu nema ništa posebno. Hrvatska može ponuditi neka svoja specifična znanja u tome. To su ciljani doprinosi široj misiji.”

“Milanović će morati objasniti zašto je protiv”, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Odgovarajući na pitanje pomoći oko cijena energenata rekao je: “Jedna smo od država članica koja u odnosu na BDP najviše pomaže građanima subvencioniranjem cijena energenata. Cijene su ostale niske jer smo odlučili pomoći. Mislim da smo u dobroj situaciji.”

“Ideja je da susjedne zemlje idu sa sporazumima o solidarnosti. Dokument sa Slovenijom će skoro biti spreman. Radi se o mehanizmu sigurnosti ako se jedna zemlja nađe u situaciji da nema plina, da joj druga zemlja pomogne”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje o financijskoj pomoći Ukrajini iz Hrvatske rekao je: “Ideja je prikupiti novac iz više izvora, organizacija, država itd., i da se omogući Ukrajini likvidnost koja joj nedostaje. Dio sredstava povući će se iz EU fondova.”

Izvor: n1info.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp