Njemačka kaznila Telegram s 5 milijuna dolara zbog odbijanja naredbi o cenzuri


Njemačka je kaznila Telegram s pet milijuna dolara zbog odbijanja poštivanja naredbi njemačke cenzure.

Savezni ured za pravosuđe tvrdio je da je platforma za razmjenu poruka odbila stvoriti način na koji korisnici mogu prijaviti nezakoniti sadržaj ili uspostaviti fizički ured u koji bi se mogle podnijeti pritužbe, kao što zahtijevaju njemački zakoni koji reguliraju platforme društvenih medija.

Njemačke vlasti su dodale da su njihovi pokušaji kontaktiranja Telegramovih rukovoditelja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima propali. Odvjetničko društvo sa sjedištem u Njemačkoj priopćilo je da zastupa Telegram, ali da nije u skladu s propisima, prema Saveznom uredu za pravosuđe.

“Operateri servisa za razmjenu poruka i društvenih mreža snose posebnu odgovornost za djelovanje protiv poticanja mržnje i nasilja na svojim platformama”, stoji u priopćenju ministra pravosuđa Marka Bušmana. “Ovi zakonski zahtjevi i ova odgovornost ne mogu se izbjeći pokušavajući biti nedostupni.

Telegram se može žaliti na kaznu.

Telegram se posljednjih godina našao na udaru kritika njemačke vlade. Ranije ove godine savezna policija upozorila je da se platforma za razmjenu poruka koristi za “radikalizaciju” i za ciljanje liječnika, političara i znanstvenika uključenih u odgovor na Covid.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp