Dolar ojačao i prešao 150 jena, Vlada Japana morala intervenirati


Na međunarodnim financijskim tržištima vrijednost dolara je prema košarici valuta prošloga tjedna pala jer su japanske vlasti intervenirale na tržištu, nakon što se tečaj američke valute, po prvi put nakon 32 godine, probio iznad 150 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna oko 1 posto, na 111.90 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 1.45 posto, pa je cijena eura dosegnula 0,9860 dolara. Tečaj dolara pao je i prema japanskoj valuti, za 0.7 posto, na 147.65 jena.

Premda su japanske vlasti dulje vrijeme prijetile intervencijom na tržištu zbog drastičnog slabljenja jena, tečaj dolara probio se u petak, po prvi put od 1990. godine, iznad razine od 150 jena.

Zato su japanske vlasti  intervenirale na tržištu prodajući dolare. Zbog toga je u jednom trenutku tečaj dolara pao na samo 144.50 jena, no kasnije je ipak nadoknadio dio gubitaka.

“Mnogi su očekivali da će japanske vlasti intervenirati kada tečaj dolara premaši razinu od 150 jena. To se i dogodilo, i to u petak 21. listopada navečer kada su se dileri na londonskom tržištu već spremali za vikend i kada je likvidnost bila niska. Čini se da je intervencija zamišljena tako da nanese najviše štete onima koje japanske vlasti nazivaju špekulatorima”, izjavio je Mazen Issa, valutni strateg u tvrtki TD Securities.

Jen je već tjednima pod velikim pritiskom, jer japanska središnja banka i dalje vodi vrlo labavu monetarne politiku, za razliku od američkog Feda i većine ostalih središnjih banaka u svijetu koje zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp