Texas tuži Google zbog nedozvoljenog prikupljanja biometrijskih podataka o građanima


Državni tužitelj Texasa Ken Paxton podigao je tužbu protiv Googlea, tvrdeći da je ovaj tehnološki div godinama ilegalno prikupljao biometrijske podatke lica i glasova ljudi bez pristanka svojih korisnika što je protuzakonito.

“Googleovo neselektivno prikupljanje osobnih podataka Teksašana, uključujući vrlo osjetljive informacije poput biometrijskih identifikatora, neće se tolerirati”, rekao je Paxton. “Nastavit ću se boriti protiv velikih tehnoloških korporacija kako bih osigurao privatnost i sigurnost svih Teksašana.”

U tužbi se navodi da Google koristi značajke u proizvodima Google Assistant, Images i Nest smart home za prikupljanje i pohranjivanje podataka o prepoznavanju glasa i lica bez pristanka korisnika.

Google zatim koristi podatke u komercijalne svrhe, kao što je poboljšanje algoritama umjetne inteligencije.

Prema Zakonu o snimanju ili korištenju biometrijskih identifikatora u teksaškom ustavu, nezakonito je prikupljati i dijeliti biometrijske podatke bez pristanka korisnika.

“Google je sada proveo godine ilegalno skupljajući profile lica i glasa korisnika koji nisu dali svoj pristanak i onih koji nisu u cijelom Teksasu—uključujući našu djecu i bake i djedove, koji jednostavno nemaju pojma da globalna korporacija rovari po njihovim biometrijskim podacima radi zarade “, navodi se u pritužbi.

Google je platio nagodbu od 100 milijuna dolara u Illinoisu u tužbi koja je tvrdila da je tvrtkin alat za prikupljanje profila lica prekršio zakone o privatnosti. Kompaniju također tuže Texas i druge države zbog njezine nekompetitivne prakse u oglašavanju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp