EU uvodi jedinstven punjač


Vijeće Europske Unije dalo je konačno odobrenje za obvezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i ostale elektroničke uređaje od 2024. godine.

“Više neće biti potrebno kupovati punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedjet će novac i vrijeme te doprinijeti smanjenju elektroničkog otpada”, izjavio je Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine, čija zemlja trenutačno predsjedava Vijećem EU.

Direktiva o jedinstvenom punjaču uvodi USB-C kao standardni utor za punjenje elektroničkih uređaja u Europskoj uniji. Od 2024. godine svi uređaji poput mobilnih telefona, tableta, e-čitača, digitalnih kamera, konzola za videoigre i slušalica morat će imati utor tipa USB-C, što znači da će se svi moći puniti istim punjačem.

Kako bi potrošači točno znali što kupuju, direktivom se uvodi piktogram na kojem je naznačeno nudi li se s novim uređajem i punjač te oznaku na kojoj je navedena učinkovitost punjenja.

Direktiva bi ovih dana trebala biti objavljena u Službenom listu Europske Unije, a stupa na snagu 20 dana nakon te objave. Nova pravila počet će se primjenjivati 2 godine nakon njihova stupanja na snagu. Dakle, imamo još vremena prilagoditi se direktivama Ursule, Schwaba, Michela i ostalih globalista.

Uz to, gotovo 3 i pol godine nakon stupanja na snagu direktive ta nova pravila primjenjivat će se na sva prijenosna računala, koja će se također moći puniti jedinstvenim punjačem.

Direktivom se također potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega, čime štede novac, a ujedno se smanjuje količina elektroničkog otpada povezanog s proizvodnjom, prijevozom i odlaganjem punjača.

Komisija će četiri godine nakon stupanja na snagu direktive procijeniti treba li takva odvojena prodaja postati obvezna.

Iako bežično punjenje postaje sve popularnije, ono još nije usklađeno među svim uređajima. Kako bi ta tehnologija postala dostupnija za što više uređaja, Komisija će na osnovi tehnološkog razvoja raditi na ujednačavanju bežičnog punjenja za elektroničke uređaje i interoperabilnosti.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp