Milanović se neće susresti s Pelosi niti sudjelovati na summitu Krimske platforme jer Hrvatska nije u ratu


Predsjednik RH Zoran Milanović izjavio je kako neće sudjelovati na summitu Krimske platforme jer “ne zna je li pozvan i jer vidi puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu” te da ne želi biti još jedan pozer koji će u tome sudjelovati. Dok Hrvatska nije u ratu on ne vidi smisao svog sudjelovanja u tome. Također je izjavio kako se neće susresti s Nancy Pelosi. “Amerikanci su tražili sastanak, ja danas ne mogu i to je to.”, pojasnio je Milanović.

„To je inicijativa predsjednika parlamenata, ja sam predsjednik države i zato ne sudjelujem. Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovati.“ – izjavio je Milanović o svom nedolasku na prvi parlamentarni summit Krimske platforme koji se održava u Zagrebu i kojem je domaćin šef Sabora Gordan Jandroković. Krimska platforma, inače, osnovana je u kolovozu 2021. u Kijevu, ove godine u kolovozu summit je održan u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država i vlada.

Summit u Zagrebu prvi je summit na parlamentarnoj razini. U Zagreb je tim povodom kao što smo izvijestili došla i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja se sastaje sa šefom Sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem. Ali, ne i s predsjednikom Milanovićem koji je to potvrdio i novinarima izjavivši kako ne vjeruje da će se susresti s Pelosi.

„Amerikanci su tražili sastanak, ja danas ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada. U Americi su za dva tjedna izbori i pobijedit će republikanci.“ – rekao je Milanović, odgovarajući na upit novinara. Milanović je dodao da je američki poziv vjerojatno bio kurtoazan.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp