Nancy Pelosi – Hrvatska je ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner


SAD i saveznici ponovno će pokazati solidarnost Ukrajini, ovaj tjedan na “pravovremenom i važnom” samitu Međunarodne krimske platforme u Hrvatskoj, koja je “ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner”, objavio je ured predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Gospođa Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik, a sadašnji Predsjednik Biden..

“Čast mi je pridružiti se našim europskim saveznicima i drugim partnerima iz cijelog svijeta u Hrvatskoj kako bismo dali nepogrešivu izjavu o našoj solidarnosti s Ukrajinom u njezinoj borbi za slobodu”, rekla je Pelosi, dodavši da se nastavlja potpora Kijevu. “Hrvatska je ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner, a naši angažmani u Zagrebu produbit će veze među našim narodima”, istaknula je gospođa Pelosi.

U kolovozu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski samit Krimske platforme koja koordinira međunarodni odgovor na aneksiju Krima i druge sigurnosne izazove. Samit je ponovno održan ove godine u kolovozu, u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država ili vlada. Skupom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme.

“Amerika se ovaj tjedan pridružuje našim demokratskim partnerima kako bismo ponovno potvrdili naše obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu i da ćemo Rusiju smatrati odgovornom – sve dok se ne ostvari pobjeda”, naglasila je Pelosi.

“Djelujući povijesnom brzinom, snagom i jedinstvom, Amerika i naši saveznici nametnuli su razorne posljedice Rusiji i isporučili Ukrajini pomoć koja mijenja pravila igre”, kazala je.

Pelosi je zahvalila predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Verhovne Rade Ruslanu Stefančuku, premijeru Andreju Plenkoviću i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom što su “okupili parlamentarne lidere iz svjetskih demokracija na ovaj pravovremen, važan samit”.

Skup u utorak ujutro otvaraju predsjednik Jandroković i njegov ukrajinski kolega Stefančuk. Potom će se sudionicima obratiti Plenković, a onda se videovezom uključiti Zelenskij. Na kraju samita predviđeno je usvajanje zajedničke izjave, a Jandroković i Stefančuk održat će zajedničku konferenciju za medije.

Izvor: hina.hr

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp