Zelenski poziva “svijet” da napadne Rusiju


Svijet mora jasno dati do znanja Rusiji da će se morati suočiti s trenutačnim vojnim odgovorom ako odluči upotrijebiti nuklearno oružje protiv Kijeva, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky u intervjuu za televizijske postaje CBC i CTV ovog tjedna. Ukrajinski čelnik optužio je Rusiju za korištenje “terorističke” taktike ucjenjivanja i rekao da Moskva razumije samo jezik sile.

Zelenski je optužio Moskvu da opetovano prijeti udarima na “centre odlučivanja” u Ukrajini, uključujući nuklearno oružje, i rekao da bi svijet trebao odgovoriti ako do takvog udara dođe. “Nije važno je li Ukrajina članica NATO-a ili nečlanica NATO-a”, rekao je, dodajući da nikome ne bi trebalo dopustiti da “ucjenjuje [druge nacije] kao terorist”.

Prema ukrajinskom predsjedniku, svijet bi trebao reći Rusima: “Ako udarite na Bank Street [ured ukrajinskog predsjednika], bit će štrajk tamo gdje ste vi.”

Ako Moskva udari na Kijev, trebao bi doći do “udara na centre odlučivanja” u Rusiji bez obzira na rezultate ruskog napada, dodao je. Takav stav ne bi bio ucjena, već oblik samoobrane koji bi navodno spriječio prijetnje da ostvare svoje planove, tvrdi Zelenski.

“Možete dugo govoriti o humanizmu”, rekao je ukrajinski predsjednik novinarima, dodavši da njegova nacija živi u situaciji u kojoj ima “susjeda koji ne razumije ništa osim sile”.

Ukrajinski predsjednik također je okrivio rusku javnost za ono što se događa u Ukrajini.

“Društvo Ruske Federacije mora znati da oni napadaju naše [ukrajinsko] društvo”, rekao je, dodajući da Rusi “podržavaju terorističku vladu”. Ako ruski narod “ne izvrši pritisak” na predsjednika Vladimira Putina, “svijet će se izolirati od vas”, upozorio je Zelenski, dodavši da nitko nije spreman razgovarati s Rusijom jer ona govori samo “jezikom prijetnji”.

Ukrajinski predsjednik također je rekao da svijet mora sam odlučiti s kim će razgovarati u Rusiji jer su “oni sada teroristi. Svi oni.”

Ovo nije prvi put da ukrajinski čelnik upućuje takve apele. Prethodno je pozvao NATO da izvede preventivne napade na Rusiju kako bi spriječio korištenje nuklearnog oružja. Tada su njegove riječi izazvale bijesnu reakciju Moskve, koja je Zelenskog optužila za pokušaj izazivanja Trećeg svjetskog rata.

Ukrajinski predsjednik tada je povukao svoju izjavu, ustvrdivši da je pogrešno prevedena i da zapravo misli na preventivne sankcije, a ne na “preventivne udare”.

Putin je još u rujnu rekao da će Rusija braniti svoj teritorij svim raspoloživim sredstvima te da će učiniti “sve da osigura sigurnost svojih ljudi”. Istodobno je rekao i da je Moskva spremna za razgovore s Kijevom te pozvao Ukrajinu da “prekine sva neprijateljstva” i vrati se za pregovarački stol.

Rekao je to na ceremoniji potpisivanja sporazuma o uključenju Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), kao i regija Herson i Zaporožje, koje su proglasile neovisnost od Ukrajine i pripojile se Rusiji. Moskva je tada rekla da se o statusu četiri regije, koje su se formalno pridružile Rusiji tjedan dana kasnije, ne pregovara kao dio bilo kakvog potencijala pregovore s Ukrajinom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp