Enver Beka – Sve što želim znati jest što mi se dogodilo s kćeri


Široj javnosti već je od prije poznat slučaj Envera Beke, koji je sad već prije 6 godina izgubio svoju maloljetnu kćer Šeherezadu. Da, to je onaj dobroćudan hrabar čovjek, koji je 131 dan i noć proveo na Jelačić placu pod vedrim nebom. Njegova tada petogodišnja kći otišla je te 2016. godine na operaciju u KBC Zagreb i od tada je otac više nikada nije vidio živu. 

No, tata Enver je ustrajan u tome da je došlo do greške liječnika i da je to razlog preuranjene smrti njegove djevojčice. Njegova kći Šeherezada zbog hidrocefalusa u glavi je imala pumpicu koja je višak tekućine iz lubanje odvodila u želudac. Krajem 2015. godine zbog problema s pumpicom joj je pozlilo, pa je bila naručena na operaciju. Trebala je to biti rutinska operacija, kakva je već prije izvođena više puta, no operacija nije dobro prošla, pa je djevojčica smještena na intenzivnu njegu i više se nikad nije probudila. 

Enver tvrdi kako je liječnik prije operacije rekao da će operirati lijevu stranu glave, da bi na kraju rez bio na desnoj. Jedan mu je liječnik navodno nakon operacije rekao da mu je kći u smrtnoj opasnosti i da je treba hitno vratiti u salu, no kirurg je to navodno odbio. Stanje djevojčice se, kako kaže, nije popravilo ni do sljedećeg jutra, ali u bolnici su je ipak s intenzivne prebacili na pedijatriju, iako je još bila pod narkozom. Ističe da su i sestre s pedijatrije tražile da se malenu vrati na intenzivnu, ali do navečer to nije učinjeno.


Kad su je konačno vratili, nakon sat vremena je preminula.“Šeherezada je imala 5 godina, a ne 15 godina i 11 mjeseci kao što su to u dokumentu napisali. Ja vjerujem da su oni dali narkozu za 15 godina i 11 mjeseci. Čak je potvrđeno u sobi za pedijatriju da Šeherezada ne reagira na bol. Ali doktor nije htio otići na intenzivnu da spasi Šeherezadu”, rekao je Enver.

Bolnica do dan danas nije roditeljima dala potpunu dokumentaciju, a dobivena dokumentacija je čak bila i na vještačenju kod sadašnjeg ministra zdravstva Vili Beroša te na medicinskom fakultetu u Splitu i oboje su odgovorili da se ne može vještačiti jer nije potpuna. 

Iz bolnice Rebro su čak tvrdili da Enver i njegova žena nisu roditelji od malene Šeherezade te su čak i to morali dokazivati putem suda da je Šeherezada njihova kći. Enver se za pomoć obraćao raznim institucijama, no nitko nije imao previše sluha za njegov problem, pa mu je tako premijer Andrija Plenković obećao pomoć (za što postoji i video snimak), no od te pomoći ništa, a bivši gradonačelnik Zagreba, pokojni Milan Bandić mu je poručio da ne radi cirkus i ponudio mu smještaj za beskućnike. 

Frustriran ponašanjem i ignoriranjem institucija za njegov problem, Enver se odlučio na boravak pod nebom na Trgu bana Josipa Jelačića, kako bi skrenuo pozornost na svoj slučaj. Tamo je proveo 131 dan i noć te mu je tek nakon toga, ministar Beroš zakazao ročište za njegov slučaj. No od tog ročišta dalje slučaj se nije pomaknuo te je tata Enver razočaran i narušenog fizičkog i psihičkog zdravlja bio prisiljen napustiti ovu državu jer više nije mogao trpjeti nepravdu. 

Ovih dana tata Enver se vratio u Hrvatsku te u utorak 25. 10. 2022. godine namjerava opet biti na Trgu bana Jelačića, kako bi govorio o svojem slučaju i podsjetio da od pravde i traženja istine neće odustati. Stoga svi koji želite dati podršku ovome ocu ili pak imate sličnu priču za ispričati, dođite i imat će te priliku za to. Tamo smo danas od 12h popodne do kasnih večernjih sati. Na kraju tata Enver poručuje: “Sve što želim znati jest što mi se dogodilo s kćeri i potrudit se da se takvo što više ne dogodi nijednom djetetu i nijednom roditelju. Liječnici su tu da nas liječe, a ne obrnuto. Vidimo se od 12h na Trgu bana Jelačića!

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp