Kijev poručuje svojim izbjeglicama: Ne vraćajte se kući


Ukrajinci koji su pobjegli iz zemlje zbog ruske vojne ofenzive ne bi se trebali tako skoro vratiti kući, rekla je u utorak zamjenica premijera Irina Vereščuk. Držati ih podalje zaštitilo bi ih od nepotrebnog rizika i pomoglo zemlji da “preživi” sve dublju energetsku krizu, dodala je.

Govoreći na nacionalnoj televiziji u utorak, Vereshchuk je rekla da Rusija gubi na bojnom polju i da se stoga okrenula “teroriziranju civilnog stanovništva” gađajući ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

“Molim vas, nemojte se vraćati, moramo preživjeti zimu. Nažalost, električne mreže neće preživjeti, vidite što radi Rusija. Ne moraš to raditi. Ako imate priliku ostati, bolje je provesti zimu u inozemstvu”, rekao je Vereschuk.

Rekla je da bi voljela da se svi vrate na proljeće kako bismo zajedno obnovili ukrajinske gradove i sela.

“Naša djeca moraju živjeti i učiti ovdje, ali za sada se moramo suzdržati, jer razumijemo da će situacija biti sve gora i da moramo preživjeti zimu. Preživjet ćemo zimu, a onda ćemo razmišljati o svemu ostalom”, dodala je.

Prema istraživanju koje je krajem kolovoza objavio Kijevski centar Razumkov, više od 90 posto ukrajinskih izbjeglica planira se u nekom trenutku vratiti kući. Više od 88 posto onih koji se namjeravaju vratiti planiraju živjeti u istoj regiji u kojoj su živjeli prije početka ruskog napada 24. veljače.

Ukrajina se suočava s redovitim nestankom struje otkako je Moskva 10. listopada pokrenula masovne udare na kritičnu infrastrukturu, uključujući elektrane, optužujući Kijev za terorističke napade na rusku infrastrukturu. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky od tada je zatražio od svojih sunarodnjaka da smanje pritisak na posrnuli energetski sustav ograničavanjem korištenja električne energije između 5 i 23 sata.

U ponedjeljak, čelnik državnog energetskog diva Naftogasa, Yury Vitrenko, rekao je da se Ukrajina suočava s “najgorom zimom u povijesti”, obilježenom “stalnim prekidima struje”. Objasnio je da su nedavni ruski zračni napadi također pogodili rafinerije nafte i uništili “oko 40 posto postrojenja za proizvodnju električne energije”.

Istog dana, ukrajinski online trgovac Rozetka otkrio je da je u posljednja dva tjedna došlo do naglog porasta potražnje za “robom potrebnom u slučaju energetske krize”, poput baterija, svijeća i plinskih plamenika.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp