Turska je Metu i Zuckerberga kaznila višemilijunskom kaznom


Tursko tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta s 18,63 milijuna dolara. Utvrđeno je da je spajanje korisničkih podataka s Facebooka, WhatsAppa i Instagrama dalo Meti nepoštenu prednost u oglašavanju.

O kazni je odlučeno prošlog tjedna i objavljeno u priopćenju u srijedu. Kombinirajući podatke prikupljene od svih svojih podružnica, objašnjava se u priopćenju, Meta “dominira” tržištem online oglašavanja i “stvara prepreke za ulazak” za svoje konkurente.

Istraga je pokrenuta 2021. nakon što je WhatsApp tražio od korisnika da dopuste Facebooku prikupljanje njihovih podataka. Čak i prije nego što je uvedena ova globalna promjena u prikupljanju podataka, Facebook je tužila Američka savezna komisija za trgovinu zbog kupnje WhatsAppa, a EU i Ujedinjeno Kraljevstvo su ga istražili zbog korištenja njegove goleme baze podataka i nepravednog stjecanja nepoštene prednosti nad konkurentima.

Kazna za Tursku od 346,72 milijuna lira, ili 18,63 milijuna dolara, odlučena je na temelju prihoda Mete u 2021. godini. Nadzorno tijelo je također naredilo Meti da vrati konkurenciju na svoja tržišta i pripremi godišnja izvješća o tome što će učiniti kako bi osigurala konkurentnost u sljedećih pet godina.

Meta ima 60 dana za žalbu na kaznu, a glasnogovornik tvrtke rekao je Reutersu u srijedu da će “razmotriti sve opcije”.

Meta je prijavila dobit od 46,7 milijardi dolara u 2021. i kao takva može lako podnijeti kaznu od 18,63 milijuna dolara.

Međutim, tvrtka je izvijestila o svom prvom kvartalnom padu prihoda – za 1% – u srpnju, kao i o padu dobiti od 36% u odnosu na godinu ranije. Uz velik dio svog bogatstva vezanog za dionice Mete, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg ove je godine izgubio 71 milijardu dolara svog osobnog bogatstva do sada.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp