Japan: Nema više zdravstvenog osiguranja bez “digitalne osobne iskaznice”?


Čini se da je Japan također predan programu “Velikog resetiranja”: građanima se sada prijeti da bi mogli izgubiti zdravstveno osiguranje ako se ne registriraju za digitalnu osobnu iskaznicu.

Sveobuhvatni digitalni ID smatra se jednim od kamena temeljaca “Velikog resetiranja” koje promovira Svjetski ekonomski forum (WEF). Osobna karta koja pokriva sve više aspekata ljudskog života. U Japanu se ovaj distopijski projekt postupno provodi – i ako treba, očito uz prisilne mjere. Jer oni koji se odbiju prijaviti mogu izgubiti pristup zdravstvenom osiguranju.

Od jeseni 2024. godine dosadašnje iskaznice nacionalnog zdravstvenog osiguranja bez fotografije više se neće prihvaćati i službeno će biti zamijenjene takozvanom “My Number Card”. Sustav “Moj broj” postoji od 2016. godine, no građani su do sada bili skeptični prema tome i rijetko su ga koristili. Povezana “Moja brojčana kartica” sadrži mikročip i fotografiju te je povezana s drugim osobnim iskaznicama kao što su vozačke dozvole i računi u poreznoj upravi. Korisnici kartica koriste PIN i karticu za pristup uslugama kao što je Mynaportal – online sustav za prijavu i promjenu bankovnih računa, pregled podataka o zdravstvenom osiguranju, provjeru podataka o mirovini i druge povezane usluge.

“Sustav Moj broj nije sustav koji pohranjuje ili upravlja vašim podacima na jednom središnjem mjestu. Svako administrativno tijelo neovisno upravlja informacijama i radi samo s informacijama koje su relevantne za njegovu djelatnost”, stoji u FAQ-u na koji se ministar digitalnih znanosti Kono Taro osvrnuo u tvitu u srijedu, očito kako bi umirio kritične građane. “Samo ‘Moja brojčana kartica’ ne može učiniti ništa, oslanja se na IC čip ili kombinaciju lica i fotografije”, nastavlja se, prije nego što uvjeri čitatelje da se “informacije poput vaših poreznih, mirovinskih i zdravstvenih podataka ne mogu dohvatiti s čipa ako netko drugi pokuša pristupiti vašoj izgubljenoj kartici.”

Ali mnoge ljude u Japanu ne zabrinjava samo mogućnost zlouporabe od strane prevaranata – već i činjenica da vlasti postupno dobivaju sve više i više ovlasti. Vlasti koje tu moć mogu koristiti i represivno. U duhu arhitekata Velikog resetiranja. Uostalom, tko zna kakva će vlast vladati za 20 ili 50 godina? Na primjer, koliko je oblika vladavine doživio netko tko je rođen u tadašnjoj Kraljevini Saskoj 1910. i živio u toj regiji cijeli život do smrti 1995.? Monarhija, Weimarska republika, nacistička diktatura, DDR i zatim Savezna Republika Njemačka. Pet sustava vlasti u samo nekoliko desetljeća. Ni Japanci ne znaju tko će vladati zemljom za nekoliko desetljeća…

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp