Lagarde pohvalila Hrvatsku zbog uvođenja eura i najavila ogromno dizanje kamatnih stopa


Guvernerka europske centralne banke Christine Lagarde, pohvalila je Hrvatsku zbog uvođenja eura i potpunog gubitka njenog monetarnog suvereniteta i najavila ogromno podizanje kamatnih stopa kako bi se spriječila divljajuća inflacija izazvana ruskim sankcijama. 

Europska središnja banka najavila je veliko povećanje kamatnih stopa. Kako bi suzbila golemu inflaciju izazvanu ruskim sankcijama, Europska središnja banka diže kamatne stope za 0,75 posto. Cilj je povećati troškove posuđivanja novca kako bi se smanjila potrošnja, što bi trebalo dovesti do pada cijena osnovnih dobara kao što su hrana i energenti. Najavljena su i nova povećanja kamatnih stopa.

“S ovim trećim velikim uzastopnim znatnim povećanjem kamatnih stopa monetarne politike, ostvarili smo značajan napredak u ukidanju prilagodbe monetarne politike. Donijeli smo ovu odluku i očekujemo dodatno povećanje kamatnih stopa kako bismo osigurali što brži povratak inflacije na naš srednjoročni inflacijski cilj od 2 posto”, kazala je Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke.

Na konferenciji za medije Europske središnje banke u Frankfurtu bio je i reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Eurozona će se uskoro proširiti i Hrvatska je sljedeća članica. Svjedočili smo u prošlosti da zemlje koje uvedu euro dožive blagu inflaciju. Mislite li da će Hrvatsku zahvatiti jači učinak s obzirom na inflaciju koja se već događa u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, pitao je Krešić Christine Lagarde.

“Osobno sam oduševljena što se Hrvatska pridružuje klubu. Više nije 19 članica, nego 20. Posljednih 12 mjeseci, najmanje, hrvatska Vlada provodi brojne pripreme i mjere opreza. Također i Ministarstvo financija i Hrvatska narodna banka kako bi se izbjeglo povećavanje cijena do kojeg dođe nenamjerno prilikom konverzije. Ovisit će o nadzoru konkurentnosti i cijena od strane hrvatske vlasti, ali i trudu svih vas”, odgovorila je predsjednica Europske središnje banke reporteru Dnevnika Nove TV.

Puno se govori, barem u Hrvatskoj, o tome što uvođenje eura znači za Hrvatsku. Ali što uvođenje eura znači za euro, zanimalo je još Krešića.

“Hrvatska je država koja je uložila golem trud kako bi se uskladila s pravilima i regulacijama i ispunila sva očekivanja. To je prekrasan razvoj situacije koji će se ostvariti u ranoj 2023. To je glasovanje o povjerenju eurozone i nadam se da ćemo si pomagati i biti štit euru“, kazala je Lagarde.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp