Rusija najavljuje uvođenje još strožih kazni za LGBT propagandu


Izmjene zakona koji zabranjuju “LGBT propagandu” u Rusiji mogle bi uvesti strože kazne osim novčanih i deportacija i proširiti ih na kazališta i velika mjesta za zabavu, rekao je zakonodavac u petak.

“Apsolutno nemamo pokrivenosti kazališnim aktivnostima, a ovdje ćemo razmišljati o zabavi i masovnim događajima, razmišljat ćemo o ovoj temi za drugo čitanje, pripremamo amandmane”, Nina Ostanina, šefica Odbora Državne dume za obitelj.

„Nije dovoljno ograničiti se samo na administrativne kazne. Još jednom inzistiramo na izmjenama Kaznenog zakona, ao kaznenom kažnjavanju ćemo govoriti u drugom čitanju”, rekla je.

Prvi nacrt zakona, koji je izvorno predložio medijski regulator Roskomnadzor, a Duma ga je jednoglasno prihvatila u četvrtak, zabranjuje širenje “LGBT propagande” u medijima, na internetu, u knjigama, filmovima, “audio-vizualnim uslugama” i reklamama. Predviđene su kazne u rasponu od 400.000 rubalja (6.500 dolara) za fizičke osobe do pet milijuna rubalja (81.500 dolara) za pravne osobe i protjerivanje iz Rusije za strane prekršitelje.

Prijedlog zakona također poziva na visoke novčane kazne za one koji promoviraju i “opravdavaju” pedofiliju, kao i informacije koje bi mogle potaknuti maloljetne Ruse na promjenu spola. Pod pokroviteljstvom 390 od 450 članova Državne dume, mnogi ga vide kao “nastavak” zakona iz 2013. koji je zabranio širenje “LGBT propagande” maloljetnicima.

“Trebamo dati sve od sebe da zaštitimo našu djecu, onu koja žele voditi normalan život”, rekao je u četvrtak predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin. „Sve drugo je grijeh, sodomija, tama.

Uvođenje kaznenih kazni u amandmanima moglo bi biti korak predaleko, smatra Aleksandar Khinštejn, predsjednik Odbora Državne dume za informacijsku politiku. Trenutačni zakon uvodi samo administrativne kazne, rekao je u petak za TASS, dodajući da je njegova uporaba za izmjenu kaznenog zakona “nemoguća iz formalnih razloga”.

Rasprava o uvođenju kaznene odgovornosti već je u tijeku, rekao je Khishtajn, no trenutačno je glavni cilj usredotočiti se na preventivne mjere predviđene aktualnom inicijativom, kako bi se “ovi gnusni fenomeni onemogućili”.

Međutim, Khinstein je prethodno pojasnio da predloženi zakon ne zabranjuje LGBT identitet kao takav. Govoreći u četvrtak u klubu za diskusiju Valdai, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je u redu da Zapad promiče vrijednosti “kao što su deseci NOVIH seksa i gay parade” kod kuće, ali ne i u njegovoj zemlji.

“Ako zapadne elite vjeruju da mogu ugraditi u umove svojih ljudi, svojih društava stvari koje su meni osobno malo čudne, ali koje su očito moderne”, rekao je Putin, “neka bude tako. Neka rade što hoće.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp