Snowden upozorava na Metasvem: Zuckerbergu će pripasti svaki vaš pogled


Matična tvrtka Facebook Meta Platforms pretrpjela je slom burze nakon što je objavljena zarada tvrtke u srijedu bila ispod očekivanja. Međutim, zviždač i zagovornik privatnosti Edward Snowden upozorio je protiv preuranjenog slavljenja smrti tvrtke, sugerirajući da bi se ona još uvijek mogla vratiti i predstavljati prijetnju društvu.

“Svakako se smijte padu Zuckerbergovih dionica”, tvitao je Snowden u četvrtak, dodajući da bi ljudi trebali zapamtiti da će “za pet godina on posjedovati vaš pogled i pauzirati oglase svaki put kad trepnete”.

Ovo nije prvi put da je NSA zviždač, koji trenutno živi u Rusiji i nedavno je dobio rusko državljanstvo, kritizirao diva društvenih medija i njegovog kreatora Marka Zuckerberga, posebno u pogledu njegovih metaverzalnih ambicija.

U tvitu prošlog kolovoza, Snowden je osudio Metin VR/AR metaverzum kao “krađu i prepakiranje” koncepta VRchata i zarobljavanje korisnika u “radnom prostoru niske rezolucije” i “odsijecanje njihovih nogu”.

Mattov pokušaj stvaranja vlastitog metaverzuma opetovano je nailazio na probleme, unatoč milijardama uloženim u projekt. Posljednja tromjesečna zarada tvrtke otkrila je da je njezin odjel Reality Labs — koji uključuje projekt metaverse — izgubio oko 3,7 milijardi dolara iz poslovanja. Odjel je na kraju izgubio ukupno 9,4 milijarde dolara ove godine i 6,9 milijardi dolara prethodne godine.

Kritičari sada pozivaju Zuckerberga da odustane od svog astronomski skupog prelaska na 3D virtualni svijet, a neki tvrde da se to jednostavno “ne isplati”. Brojni akademici i zagovornici privatnosti također su izrazili zabrinutost da bi virtualne svjetove mogle iskorištavati tvrtke koje ih žele unovčiti i kontrolirati.

Dr. David Read, profesor umjetne inteligencije i prostornog računarstva na Sveučilištu Hope u Liverpoolu, upozorio je 2021. da, iako metaverzum ima “fantastične prednosti”, dolazi i sa “zastrašujućim opasnostima”.

Reid je rekao da bi stvaranje mješovite stvarnosti, spajanje digitalnog i stvarnog svijeta, moglo vidjeti budućnost u kojoj onaj tko to kontrolira “u biti kontrolira cijelu vašu stvarnost”.

U petak se Snowden također oglasio o preuzimanju Twittera od strane Elona Muska, složivši se s milijarderovim stavom o cenzuri društvenih medija, rekavši da je “očigledno otišlo predaleko”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp