Austrija dobiva svoju prvu digitalnu osobnu iskaznicu u obliku zahtjeva za vozačku dozvolu


Digitalni nadzor Svjetskog ekonomskog foruma sve više se širi. Naime, Austrijanci sada mogu generirati mobilne vozačke dozvole (mDL) na svojim pametnim telefonima, objavilo je savezno ministarstvo unutarnjih poslova.

Kako bi generirali mDL, Austrijanci moraju preuzeti aplikaciju za pametni telefon eID, registrirati se za digitalni ID i zatim učitati svoju fizičku vozačku dozvolu. U objavi nije objašnjeno zašto je potreban otisak prsta ili prepoznavanje lica.

“ID Austria ne samo da je razvio najsuvremeniji dokaz identiteta, već je i važan doprinos kibernetičkoj sigurnosti u Austriji”, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner za Biometric Update tijekom lansiranja aplikacije.

“Ovo sprječava krađu identiteta i zaustavlja kibernetički kriminal. Digitalna vozačka dozvola kao prva digitalna osobna iskaznica u Austriji prekretnica je na putu prema digitalizaciji. Pozivam vas – koristite ID Austria i koristite digitalnu vozačku dozvolu”.

Prema riječima Florijana Turskog, državnog tajnika za digitalizaciju i telekomunikacije, MDL je prvi korak prema digitalizaciji.

“S aplikacijom eID i digitalnom vozačkom dozvolom također smo poduzeli važan prvi korak”, rekao je. “Cilj je da u konačnici što više osobnih iskaznica i dokumenata bude dostupno na mobitelima.”

Prema izvješću Der Standarda, korisnici mogu kontrolirati koje će informacije prikazati, što znači da bi se mDL mogao koristiti za druge stvari poput dokaza o dobi. Kada je potrebno više informacija, kao što je slučaj kod iznajmljivanja vozila, korisnik može koristiti aplikaciju za pružanje više detalja.

U SAD-u neke države imaju mDL. Arizona i Georgia sklopile su partnerstvo s Appleom za generiranje mDL-ova u Apple Walletu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp