Dr. Daniele Ganser – Nažalost, više nismo neutralni!


Predavanja Dr. Danielea Gansera, švicarskog stručnjaka za mir i povjesničara, vrlo su tražena i krajnje kontroverzna. Njegov kritički pristup, kojim na vrlo jasan, nedvosmislen i razumljiv način objašnjava sukob u Ukrajini, nailazi na oštro protivljenje svih pobornika mainstreama. Daniele Ganser u svom najnovijem intervjuu za Report24 govori o tome ima li u ovoj krizi doista dobrog i lošeg, odakle neutralnost Austrije i Švicarske te koliko smo blizu diktature.

Prema Ganseru, crno-bijelo razmišljanje i jednostrano pripisivanje krivnje nisu na mjestu. Kao i kod razlaza u privatnoj sferi, svaka od sukobljenih strana snosi dio krivnje u ukrajinskoj krizi. Sudjelovanje Austrije i Švicarske u tom gospodarskom i informacijskom ratu vidi krajnje upitnim. Ganser upozorava: Naša neutralnost više nije rezultat.

Više prihvaćanja različitih stajališta

Trebalo bi, smatra povjesničar, ozbiljno propitati i ulogu vodećih medija u kriznim vremenima. Posljednjih godina ovdje se razvio vrlo uzak koridor mišljenja. Oklevetan je i obezvrijeđen onaj tko se ne slaže s općim mišljenjem. Sve u svemu, potrebno je više prihvaćanja različitih perspektiva i više koncentracije na gledanje u srž problema. Također bismo se trebali usredotočiti na više pažnje i osobne odgovornosti umjesto tvrdoglavog inzistiranja na određenim stavovima i mišljenjima. Ako ljudi uspiju percipirati i prihvatiti argumente druge osobe, tada je, prema Ganserovu mišljenju, također moguće prevladati društvenu podjelu.

Daleko od stalnog straha

Sami možemo odlučiti koje ćemo informacije pustiti u svoj život, koje ćemo medije konzumirati i o kojim ćemo temama razgovarati. Prema Ganseru, biti “offline” je nova metoda medijske detoksikacije koja svakome od nas može pomoći u čišćenju od nepotrebnih informacija koje svakodnevno primamo. Vježbanje u prirodi također nam može pomoći da se oslobodimo svojih strahova i shvatimo da postoje mnoge stvari u našim životima koje su sasvim u redu. Inače će stalna stanja tjeskobe i napetosti na kraju dovesti do potpune iscrpljenosti. Jedna stvar koja nam svima nedostaje sa svim obiljem koje imamo je unutarnji mir. Za dobar, centriran i ispunjen život potrebno je više ne dopustiti da vas slijepo uvlače u razne strahove.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp