Ivan Lovrinović – Kamate ubrzano rastu i vode u dužničku krizu


Europska središnja banka (ESB) je danas povisila svoju najvažniju kamatnu stopu po kojoj bankama posuđuje novac na 2%. Onome tko stalno ne prati ovu problematiku to i ne govori nešto posebno. No, kada se kaže da je ta kamatna stopa samo prije pet mjeseci iznosila 0%., onda nam se pali crvena lampica. Ta lampica nas upozorava da kamate nenormalno brzo rastu i da će se taj trend nastaviti. Kakve će to posljedice imati?

Jako će porasti teret otplate dugova koji su ugovoreni uz promjenjivu kamatnu stopu. Na primjer, Italija se još samo prije godinu dana mogla putem obveznice s rokom dospijeća 10 godina zadužiti uz 0,5%, a sada uz 4,4%!!! Dramatičan porast. Povećanje kamatnjaka za 1 postotni bod povećava talijanske dugove za oko 25 milijardi eura godišnje, a u godinu dana on je porastao za 3,5 postotnih bodova.

E sada, tko je ono sve iz HNB-a govorio (lagao) da kamatne stope neće bitno rasti i da je Hrvatska otok kojeg neće zapljusnuti ovaj kamatni tsunami. Svaki dan ponavljaju te laži u akciji “Euro na kotačima” kotrljajući se po gradovima Hrvatske i kotrljajući svoje laži o tome da nas euro može zaštititi od inflacije i rasta kamata.

Ne staju oni u tome bez obzira na ove službene podatke od kojih boli glava. Ali moraju, jer do Nove godine na sve moguće načine moraju činiti sve da uvedu euro. A to je moguće samo uz neviđenu i skupo plaćenu propagandu čime se mediji čine poslušnim i trgovačkom većinom u Saboru koja je izglasala uvođenje eura.

Već sam rekao da uvođenje eura u ovakvim katastrofalnim uvjetima predstavlja nacionalnu izdaju zbog koje im se mora suditi, jer su svjesni svih šteta. Da se vratim kamatama. ESB je danas snažno ubrzala razvoj dužničke krize na svim segmentima. Ne samo to, ona je time otvorila put recesiji, a inflaciju neće moći bitnije zadržati. Dakle, kao što sam na vrijeme i najavio, imat ćemo u EU i HR u isto vrijeme i inflaciju i recesiju. U stvari, to je već počelo i nova kriza je već počela, a protiv nje će se unutar EU svatko za sebe boriti. Hrvatsku Plenković u tu borbu želi uvesti s lancima na rukama.

*** Na grafikonu ispod vidi se kretanje glavne kamatne stope ESB-a na kredite bankama u eurozoni gdje je primjetno da je pet godina taj kamatnjak bio 0% i sada leti u nebo.

No photo description available.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp