Predsjednik Bolsonaro – Večeras pobjeđuje Brazil

Brazilski predsjednik, desni konzervativac Jair Bolsonaro, rekao je danas da “večeras pobjeđujemo”, nakon što je glasao u Rio de Janeiru na predsjedničkim izborima na kojima mu je protivnik bivši šef države Luiz Inacio Lula da Silva.

“Ili bolje rečeno, večeras pobjeđuje Brazil”, dodao je, došavši na glasanje odjeven u majicu u bojama brazilske zastave, žutoj i zelenoj.

Biračka mjesta otvorena su u 8 sati po lokalnom vremenu (11:00 GMT) u Brazilu, gdje je 156 milijuna birača pozvano da odluči između Bolsonara i Lule.

Birališta se zatvaraju u 17 sati (20:00 GMT), a rezultati najjače polariziranih izbora u povijesti te goleme zemlje Latinske Amerike bit će poznati nekoliko sati kasnije.

Trenutni predsjednik Bolsonaro  zalaže se za očuvanje konzervativnih kršćanskih vrijednosti, a bivši obećava povratak naprednijoj prošlosti zemlje.

Izbori će odlučiti hoće li četvrta najveća demokracija u svijetu ostati na istom kursu krajnje desnih politika ili će na mjesto šefa države vratiti ljevičara i, u potonjem slučaju, hoće li Bolsonaro prihvatiti poraz.

Većina predizbornih anketa daje prednost Da Silvi, poznatijem kao Lula, no politički analitičari su se složili da je utrka postala tješnja u posljednjih nekoliko tjedana.

Mjesecima se činilo da Da Silva ide prema sigurnoj pobjedi dok je izazivao nostalgiju za svojim mandatom između 2003. i 2010., kada je brazilsko gospodarsko cvjetalo, a socijalna pomoć pomogla desecima milijuna da prijeđu u srednju klasu.

U prvom krugu izbora 2. listopada da Silva je bio prvi po broju osvojenih glasova među 11 kandidata s 48 posto glasova, a Bolsonaro je bio drugi s 43 posto, što pokazuje da su predizborne ankete značajno podcijenile popularnost trenutnog predsjednika.

Kandidati u Brazilu koji završe prvi u prvom krugu izbora uglavnom pobijede i u drugom krugu.

Izvor: hina.hr

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp