Anketa: Ron DeSantis ima 14 bodova prednosti u odnosu na demokrata Charlieja Crista


Guverner Floride Ron DeSantis ima dvoznamenkasto vodstvo u odnosu na demokratskog protukandidata Charlieja Crista (D-FL), pokazalo je nedavno istraživanje Laboratorija za istraživanje javnog mnijenja UNF-a.

Istraživanje je pokazalo da DeSantis ima ugodnu prednost pred svojim protukandidatom, ispred njega je za 14 postotnih bodova, ili 55 posto u odnosu na 41 posto demokrata. Samo četiri posto reklo je da je neodlučno ili je odbilo ponuditi odgovor – nedovoljno da promijeni smjer DeSantisovog vodstva.

Anketa je provedena od 17. listopada do 24. listopada, a bazirala se na prvoj i jedinoj debati između njih dvojice, među 622 vjerojatna glasača. Ima +/- 4,7 posto margine pogreške:

Ova je anketa povećala vodstvo koje je DeSantis zadržao u prosjeku anketa RealClearPoliticsa, pomaknuvši ga s deset posto na 11,2 posto u posljednja dva dana.

Njih su se dvojica suočili u svojoj prvoj i jedinoj debati prije dana izbora u ponedjeljak navečer, gdje je Crist pokušao skrenuti pozornost s problema neutemeljenom tvrdnjom da DeSantis samo gleda na predsjedničku kandidaturu.

Tijekom rasprave, DeSantis je podsjećao Floriđane da je Crist Bidenov saveznik, svrstavajući se uz politiku krajnje ljevice koju bi Demokrat rado nametnuo u Sunčanoj državi.

“Bog ga voli. Bog ga voli, a i ja ga volim”, rekao je Crist nakon Bidenovog ljutitog govora protiv MAGA, u kojem je demonizirao milijune američkih domoljuba diljem zemlje. “I rekao je to otvoreno. Demokracija je u pitanju. … Naše su slobode u pitanju. I predsjednik je to izložio i nije se mogao suzdržati i tako sam prokleto ponosan na njega zbog toga.”

Nadalje, Cristova kampanja toliko je u skladu s Bidenovom administracijom. Cristova protukandidatkinja Karla Hernández-Mats navodno donosi kartonski izrez predsjednika Bidena na mjesta predizborne kampanje.

Ipak, očito je da Crist ne shvaća zašto je DeSantis nastavio spominjati Bidena.

“Ron, puno si pričao o Joeu Bidenu. Razumijem. Misliš da ćeš se natjecati protiv njega,” započeo je Crist.

“Vidim kako bi se mogao zbuniti. Ali ti se kandidiraš za guvernera. Kandidiraš se za guvernera i imam pitanje za tebe. Kandidiraš se za guvernera. Zašto ne pogledate u oči ljude države Floride i kažete im da ćete, ako ponovno budete izabrani, služiti puni četverogodišnji mandat kao guverner? Da ili ne? Da ili ne?” demokrat je više puta pitao.

Moderator je primijetio da nije baš pametno da si kandidati međusobno postavljaju pitanja, a guverner je odbio igrati Cristovu igru.

“Pa, slušaj. Znam da je Charlie zainteresiran za razgovor o 2024. i Joeu Bidenu, ali samo želim da stvari budu vrlo, vrlo jasne”, rekao je DeSantis. “Jedini istrošeni stari magarac kojeg želim istjerati na pašu je Charlie Crist.”

Cijelu debatu pogledajte u videu ispod teksta.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp