Blinken poručio: Prvo ćemo porazit Rusiju, zatim Kinu i potom formirati Novi svjetski poredak


Američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je da je posthladno ratno doba završilo. Prema njegovim riječima, trenutno je u tijeku natjecanje za definiranje novog svjetskog poretka, prenosi RIA Novosti.

“Sada je trenutak kada je posthladna ratna era došla kraju i postoji projekt koji će odrediti što će se dalje događati”, rekao je tajnik američkog State departmenta.

Naglasio je da Sjedinjene Države imaju ono što je potrebno da preuzmu središnju ulogu u ovom pitanju. Blinken je objasnio da Washington sada radi sa saveznicima na podršci Ukrajini kako bi se postigao strateški poraz Rusije. Osim toga, SAD aktivno surađuje s partnerima u suprotstavljanju Kini, dodao je.

Državni tajnik također je napomenuo da bi SAD trebale sudjelovati u radu na organiziranju mira, jer će inače to raditi netko drugi, na ovaj ili onaj način pogađajući njihove interese, ili nitko neće učiniti ništa, a umjesto toga “stvara se vakuum” koji će biti ispunjen lošim stvarima.”

Ranije je američki predsjednik Joe Biden rekao da zemlja namjerava zadržati vojnu nadmoć nad drugim zemljama. Istodobno je istaknuo kako Washington želi spriječiti izbijanje vojnih sukoba.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp