Bullying je opasan i nikad se ne zna koja će kap preliti čašu


Mladen Dulić je s 22 godine odlučio okončati svoj život i kažu da je uzrok tome ismijavanje koje mu je priuštio radnik na benzinskoj postaji, gdje je ispunjavao prijavnicu za radno mjesto. Bila je to kap koja je prelila čašu i okončala jedan mladi život. Bullying je opasan i nikad se ne zna koja će kap preliti čašu. Bullying očito ne možemo iskorijeniti, ali možemo se naučiti nositi s njim i postaviti se prema onima koji nam žele nanijeti bol. 

Cijela regija je u šoku, svi “RIP”-aju i ističu kako je bullying opasan.

Kao netko tko je osoba s invaliditetom od rođenja i više od 30 godina trpim neki vid ponižavanja – od buljenja u mene na ulici i gledanja na mene kao manje vrijednu osobu zbog mog hodanja, do neskrivenog smijanja, upiranja prstom i otvorenog omalovažavanja nadimcima poput “šepavi”, “obogaljeni”, “retardirani”, u realnosti i ovdje – čitam i ne vjerujem.

Da, ismijavanje je loše. I nikada ne bismo trebali nikoga ismijavati jer ne znamo što se sve događa u nečijem životu. Kakve sve rane nosi na duši i nije li baš ova kap ta koja će preliti čašu.

A svi smo ranjeni, manje ili više. Skrivamo to bolje ili lošije, ali svi na duši nosimo ožiljke zacijeljenih rana i barem nekoliko otvorenih. To je život.

I teško mi je vjerovati da je ovaj dečko imao sretan život, pa je zbog nekoliko komentara na benzinskoj odlučio – ni manje, ni više nego – ubiti se.

Ali kao netko tko je žrtva ismijavanja cijeli život, dajem si pravo za predložiti svim generacijama koje dolaze da malo očvrsnu. Jer u životu ništa nije lakše negoli biti žrtva. Uvijek će se oko tebe naći ljudi koji žele nad tobom dominirati: vlast, šef, kolege, roditelji, supružnici, društvo…

S tim se izlazi na kraj tako da izgradiš vlastiti karakter i znaš se suprotstaviti. Da znaš reći kad je dosta i budeš sposoban oduprijeti se.

Bullying postoji oduvijek i postojat će zauvijek. Niti jedna institucija, agencija, niti porez ga neće spriječiti, on je dio ljudskog nedostatka svijesti. Čak i obrambeni mehanizam, način na koji mnogi izlaze na kraj s vlastitim duševnim ranama. Ne znaju kako ih zaliječiti, pa ih nanose drugima.

Moraš toga biti svjestan i znati kada ćeš odmahnuti rukom, kada se nasmijati na vlastiti račun, a kada primiti nekoga za vrat i reći: “Ajde ponovi to još jednom!”

Nažalost, Mladen to nije znao učiniti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp