Predsjednik Bolsonaro ne želi priznati poraz na izborima


Brazil u neizvjesnosti iščekuje priznanje poraza predsjednika Jaira Bolsonara, koji se nije oglasio nakon proglašenja pobjede Luiza Inacija Lule da Silve na predsjedničkim izborima, kojeg najvjerojatnije očekuje težak mandat.

Pošto je izgubio na izborima s malom marginom (50.9 posto – 49.1 posto), predsjednik na odlasku, koji 1. siječnja predaje dužnost, zatvorio se u svoju službenu rezidenciju Alvoradu u Braziliji. Jutros je došao u palaču Planalto, u predsjednički ured, bez ikakva komentara.

Ta duboka tišina, za koju je Lula rekao da ga zabrinjava, podsjeća mnoge Brazilce da je Bolsonaro više puta bio zaprijetio da neće priznati izborni rezultat ako izgubi. Takvo ozračje neizvjesnosti odrazilo se i na burzu u Sao Paulu.

Zabrinjava i to što su vozači tegljača i drugi prosvjednici, Bolsonarovi pristaše, od kojih su mnogi bili u žuto-zelenim majicama, simbolu krajnje desnice, zapriječili glavne prometnice u najmanje jedanaest brazilskih država.

Zapreke od zapaljenih autoguma i vozila bile su postavljene na većim prometnicama u Mato Grossu, na zapadu, priopćio je koncesionar Rota Oeste, koji upravlja autocestom u toj poljodjelskoj državi koja je sklona Bolsonaru, ali i na cestama u Parani i Santa Catarini, na jugu, također uporištima predsjednika na odlasku.

Autocesta koja Rio de Janeiro povezuje sa Sao Paulom, na jugoistoku, također je bila blokirana a da se nije moglo doznati je li blokada bila spontana ili u organizaciji neke političke skupine.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp