Rusija prijeti da će oboriti zapadne satelite


Slike iz svemira pokazuju zapadne satelite koji pomažu Ukrajini na bojnom polju. Moskva stoga prijeti da će oboriti sve civilne američke satelite. Washington naravno več prijeti odmazdom.

U ratu u Ukrajini svemir je sada također u opasnosti da postane bojno polje. Visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u četvrtak da bi komercijalni sateliti koji pripadaju SAD-u i njegovim saveznicima mogli postati legitimna meta za Rusiju ako budu uključeni u rat.

Bio je to “iznimno opasan trend”, rekao  je ruski dužnosnik Prvoj komisiji Ujedinjenih naroda, prema Reutersu , da se zapadni sateliti koriste za potporu Ukrajini u ratu. Takva potpora bila je “provokacija” , rekao je. “Kvazi-civilna infrastruktura mogla bi biti legitimna meta za odmazdu”, naglasio je.

Dužnosnik Konstantin Vorontsov nije imenovao konkretnu tvrtku koja upravlja satelitima. No, nije nategnuto pretpostaviti da se to odnosi i na tvrtku SpaceX koja Ukrajini pruža usluge iz svoje mreže Starlink.

Više nije tajna da druge tvrtke također pružaju svoje satelitske usluge Ukrajini. Mete za napade raketnim bacačima HIMARS biraju se na temelju satelitskih snimaka i informacija u stvarnom vremenu. To je ono što je zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, Vadym Skibitsky , rekao britanskim novinama Telegraph u kolovozu.

Satelitske slike zone sukoba također se analiziraju kako bi se otkrile potencijalne slabosti u ruskim linijama.

Kad bi Rusija ovu najavu doista provela u djelo, sukob između Zapada i Rusije vjerojatno bi eskalirao. Na bilo koji napad na američku infrastrukturu bit će odgovoreno, rekla je Bijela kuća u četvrtak.

Vladin glasnogovornik John Kirby dodao je novinarima da javno dostupne informacije pokazuju da su Rusi pokušavali razviti protusatelitsku tehnologiju. Godine 2021. godine. Rusija je lansirala protusatelitsku raketu kako bi uništila jedan od vlastitih satelita.

Kirby je branio američku pomoć Ukrajini. “Jedina opasna i provokativna stvar je rat koji ruski predsjednik Vladimir Putin vodi u Ukrajini. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu. SAD će nastaviti koristiti sva sredstva za razotkrivanje, odvraćanje i pozivanje Rusije na odgovornost.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp