U Brazilu pristaše Bolsonara blokirale ulice – Mediji najavljuju državni udar zbog pobjede Schwabova kandidata


Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro još uvijek ne priznaje svoj poraz na predsjedničkim izborima – prenose režimski mainstream mediji, pritom tvrdeći da će Bolsonaro organizirati ulične nerede.

Brojni svjetski čelnici javili su se kako bi čestitali Luli na njegovom političkom povratku, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, britanskog premijera Richieja Sunaka, ruskog čelnika Vladimira Putina i kineskog čelnika Xi Jinpinga. Lula da Silva pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu, javlja Guardian.

Međutim, Bolsonaro, koji je više puta dao do znanja da neće prihvatiti poraz, još se nije očitovao po ovom pitanju.

Njegova posljednja poruka na Twitteru objavljena je samo dvije minute prije ponoći.

Na temelju 100 posto prebrojanih glasova Lula je osvojio 50,9 posto glasova, a Bolsonaro 49,10 posto. Lula će na dužnost stupiti 1. siječnja 2023.

Postoji opasnost da bi Bolsonaro mogao, po uzoru na svog političkog idola Donalda Trumpa, osporiti rezultate predsjedničkih izbora i izazvati kaos i nasilje – prenose zapadni mediji

Iako se Bolsonaro do sada nije oglašavao, ključni saveznici su prihvatili rezultat.

Dvojica njegovih bliskih političkih saveznika, ministar financija Paulo Guedes i predsjednik Donjeg doma Kongresa, Artur Lira, javno su priznali da je Bolsonaro izgubio izbore. No pitanje je kako je Bolsonarova momčad privatno doživjela ovaj poraz. Jedna od Bolsonarovih bliskih saveznica, zastupnica Carla Zambelli, snimljena je kako pod prijetnjom oružjem lovi pristašu novoizabranog predsjednika Brazila.

Kome će se prikloniti vojska?

Postavlja se i pitanje hoće li Bolsonaro aktivirati vojsku koja je na njegovoj strani. Takav scenarij glasno se zagovara u američkim domoljubnim krugovima. Steve Bannon, bivši bliski suradnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da Bolsonaro “ne može priznati poraz”.

No Alexander, vođa grupe “Stop the Steal”, koja je sudjelovala u organizaciji skupova na kojima se tvrdilo da je Trump pokraden na predsjedničkim izborima 2020., pozvao je na vojni udar u Brazilu, prenosi Jutarnji list.

Brojni Bolsonarovi pristaše blokirali su ceste diljem Brazila u nedjelju navečer u znak prosvjeda. Vozači kamiona planiraju blokirati glavne autoceste u zemlji, pozivajući na vojni udar kako bi spriječili Lulua da preuzme dužnost. Na ulicama glavnog grada Brazilije.

“Nadam se da će se predsjednik sastati s generalima, nadamo se da se stvari mogu promijeniti u svakom trenutku”, rekao je 57-godišnji stomatolog za AFP.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp