Edward Snowden – Cenzura društvenih platformi otišla je uistinu predaleko


Bivši zaposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koji je postao zviždač, Edward Snowden, a koji trenutno izbjegava optužbe u Rusiji, rekao je da je cenzura na platformama društvenih medija otišla predaleko.

Snowden je ovo izjavio kao odgovor Elonu Muska koji preuzima Twitter. Musk je ranije često kritizirao Twitter zbog gušenja slobode govora. U petak je tweetao da je “ptica slobodna”, implicirajući da bi Twitter trebao bio prijateljskije naklonjen prema slobodi govora pod njegovim vlasništvom, obećavajući svojim korisnicima neograničenu slobodu govora na spomenutoj društvenoj platformi.

Snowden je tweetao: “Ovo će izazvati kontroverzu, ali cenzura platforme je očito otišla predaleko. Moderiranje sadržaja treba biti individualna odluka, a ne korporativni zatvor. Neka ljudi sami izaberu – i to ne samo na Twitteru”.

Kada društvene mreže postanu tamnice i zatvori za svoje korisnike, tada njihovo postojanje gubi svaki smisao. Nitko se od korisnika društvenih mreža ne želi osjećati poput zatvorenika. Priključili smo se istima kako bismo se osjećali slobodno, a ne zatvoreno, zar ne?

Ono što je nekada bila sloboda govora, danas je tamnica, kada, primjerice, govorimo o Facebooku koji je zbog svojih sramotnih cenzornih metoda došao na zao glas, potpisujući ugovore s agencijama za provjeru činjenica kojima je dana ovlast da smanjuju doseg sadržajima koji su viralni i koji bi mogli imati utjecaj na javno mnijenje, odnosno – potaknuti ljude da misle svojom glavom.

Sve što se kosi s glavnom strujom mišljenja biva u trenu ugašeno (čitaj: cenzurirano). I još je k tome zabranjeno reći da se radi o cenzuri, jer njihovi će glasnogovornici (provjeravatelji činjenica) u svakoj prigodi reći kako nema govora o cenzuri, već da oni samo za velike novčane naknade do kojih im je najviše stalo, sprječavaju širenje dezinformacija na internetu.

Internet više nije slobodno mjesto jer tamo na sve nas sa svih strana vrebaju virtualni špijuni u virtualnim balonerima, zloglasni ‘provjeravatelji činjenica’ – kako su ih glupo nazvali moćnici. No, njima nije važno to što ih njihova prljava rabota dovodi na zao glas, jer je jedino o čemu misle financijska sigurnost koju im moćnici poklanjaju. Kupili su ih i to je to. Prodane su to duše koje rade zlo drugima za novac koji im daju moćnici.

Budućnost društvenih mreža što se tiče povjerenja korisnika stoga će biti poklonjena isključivo onim društvenim platformama koje stavljaju svoje korisnike u prvi plan, uspješno odlijevajući velikim novčanim svotama kojima cenzori s vrha piramide moći kupuju sitne špijunske i izdajničke duše i šutnju medija kako bi u miru mogli prodavati svoje laži i nastaviti s masovnom indoktrinacijom i manipulacijom.

Koliko će njih u tome uspjeti, pokazat će vrijeme. No, zašto ne bismo vjerovali da će nepotkupljive društvene platforme opstati, pružajući ljudima uvid u pravo stanje stvari, bez imalo uljepšavanja stvarnosti i mazanja očiju te zataškavanja onoga što se u stvarnosti događa. Imamo pravo vidjeti u kakvom svijetu živimo i što se sve u tom svijetu događa. Ne zanima nas što nam o svijetu imaju za reći moćnici i njihove vjerne sluge, već ono što ovaj svijet govori sam o sebi, jer to je jedina istina. 

Cenzura će u budućnosti dovesti do potpune propasti mainstream medija koji će ostati samo puke propagandne platforme svojih sponzora i velikodušnih donatora koje više nitko normalan neće pratiti. Već je danas tako. Mainstream mediji više nemaju o čemu pisati. Odaju se sveopćem žutilu. Gube tlo pod nogama. Ne prolaze im više ni priče o nekim zvijezdama i zvjezdicama, ni neki tračevi – tko, s kim, zašto i kada, ni priče o tome tko je povećao usne, ili koju je namirnicu izbacio iz prehrane, sve su to već istrošene teme koje nikoga ne zanimaju i već viđeni naslovi u stilu ‘evo zašto‘, ‘evo kako‘, ‘evo gdje je..’, ‘evo kako danas izgleda…’ ‘evo tko je zaslužan za‘…, dakle, ništa bez tog ‘evo’, pa onda moraš otvoriti članak da vidiš o čemu se radi i pokloniti im taj klik. 

Jer, eto, mainstream medijima nisu dosta sponzorski novci, pa još tim smiješnim naslovima love i klikove, da im se nađu i oni pri ruci.

Multimilijarder Musk je na Twitteru objavio izjavu u kojoj tvrdi da je kupio Twitter kako bi “pomogao čovječanstvu”, a ne kako bi stekao financijsku korist. “Zato sam kupio Twitter. Nisam to učinio da zaradim više novca. Učinio sam to kako bih pokušao pomoći čovječanstvu koje volim”, dodaje se u njegovoj izjavi.

Koliko je istine u tome i je li uistinu tako, pomaže li doista čovječanstvu, pokazat će vrijeme. Je li plava ptica sada doista slobodna i može li sada slobodno letjeti u obliku svačijeg slobodno izraženog mišljenja na Twitteru? Preostaje nam pričekati i vidjeti. A, Snowden je u pravu, cenzori su stvarno otišli predaleko u svom iživljavanju na korisnicima društvenih mreža i alternativnim medijima, a dugoročna posljedica svega toga bit će propast potkupljivih mainstream medija i njihi samih kao njihovih slugu i opstanak onih medija koji se bore protiv cenzure i koji nisu potkupljivi te, kako rekosmo – društvenih platformi koje uspješno odolijevaju ozloglašenim cenzorima.

Jednom mora doći kraj njihovu skupo plaćenom i naručenom terorizmu koji će na kraju balade svi oni skupo platiti. Bit će to dan kada će sloboda biti jedino pravilo, a svaki onaj koji ju guši iznimka kojoj neće biti mjesta u javnom prostoru. Sada su se razmahali, ali uzalud im je sve. Ovo što sada čine grohotom se smijući svima kojima s radošću smanjuju doseg objava njihov je labuđi pjev i medvjeđa usluga koju čine sebi samima.

Propast je jedino što ih čeka u budućnosti. Moralno su već propali. Psihički su na aparatima. Financijski su potkoženi, ali ni to danas više ništa ne znači. Čudna su vremena. Kolo sreće se okreće. Neki novi vjetrovi pušu. Ljudima je dosta tiranije i borit će se za slobodu na sve moguće načine. Gadovi dolaze na svijet poslani od strane mračnih sila i to moramo imati na umu. Oni su poslani na svijet da ugase svako svjetlo. No, što ga oni više gase, ono sve jače sjaji, rasvjetljavajući nam putove do istine za kojom ćemo nastaviti neumorno tragati, usprkos svima onima koji djeluju u službi mraka. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp