Sramotno! Na promociju eura potrošeno vrtoglavih 25 milijuna kuna

Ako se kojim slučajem pitamo na što je potrošen sav taj silni novac – novac se potrošio na promidžbu vezanu za uvođenje eura, na oglašavanje u medijima, odnose s javnošću, organizaciju pozivnih (call) centara, promidžbene spotove, istraživanja, putujuću izložbu, letke i brošure. S punim se pravom javnost pita – je li doista bilo potrebno potrošiti taj silan novac na promidžbu eura – kao našeg novca? E, sad, u kojoj je mjeri ova kampanja doprla do građana, neka prosude građani sami…

“Bako, bako! Jesi vidjela ti ovo? Sve će ti poskupjeti.” Tako govore u jednom od dva videospota za edukaciju građana o uvođenju eura.

“Ej, a što s kunama kad dođe euro? Treba ih zamijeniti…” A kampanju platiti. Po spotu 135.000 kuna, a to je samo dio velike kampanje.

“Uglavnom nas uvjeravaju da se ništa ne mijenja, da je sve sigurno. Da neće biti poskupljenja”, u što teško možemo vjerovati.

A u poštanske sandučiće stižu nam brošure. Tisak – 85 lipa po komadu i stići će u svako domaćinstvo. Prevedena je na romski jezik, a bit će izdana i na Brailleovom pismu.

Obilazak hrvatskih gradova od strane vladajućih, edukatora i predstavnika HNB-a ljudi u šali nazivaju putujućim cirkusom. Euro je, eto – i na kotačima. Na sva pitanja građana spremno odgovaraju edukatori i predstavnici HNB-a.

“Radi se o putujućoj izložbi koja putuje od Slavonije  do središnje Hrvatske, pa preko Primorja i Dalmacije, a trajat će sve do prosinca”, kazala je savjetnica u Hrvatskoj narodnoj banci Maja Pečenić. Obići će 27 gradova, a mobilni timovi još 70-ak mjesta kako bi educirali građane i bili sigurni da su građani naučili sve što trebaju znati o euru.

Predsjednik Vlade poručuje – dva milijuna eura za kampanju će dati oni, a dva Europska komisija.

“Nema nekog detalja. Ima jedna velika cjelina, sustavnog, sistematskog, javno dostupnog procesa i rasprave. Imate sada ovu turu na koju idu stručnjaci po Hrvatskoj. Obilaze sve gradove. Imate autobuse, imate medijsku kampanju”, kazao je Andrej Plenković.

Hrvatska sada broji dane do uvođenja eura, a kampanja će trajati do ožujka sljedeće godine. Kad se podvuče crta – iznos cijele kampanje je 1 euro po stanovniku.

Moramo reći – bilo je posve nepotrebno potrošiti toliki novac za promidžbu eura. Svima nam je jasno što nas čeka, kao što smo svjesni da je odricanje od vlastite valute krajnji gubitak naše kakve-takve monetarne sigurnosti i suverenosti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp