Bolsonaro priznao poraz no narod ne želi Lulu za predsjednika i nastavlja raditi kaos na ulicama


Brazilski Vrhovni sud objavio je danas da je sadašnji predsjednik te zemlje Jair Bolsonaro priznao rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio njegov protukandidat Luis Inacio Lula da Silva.

Glasnogovornik Vrhovnog suda rekao je da će se Bolsonaro sastati sa sucima te institucije.

Ranije danas, u svom prvom obraćanju od završetka predsjedničkih izbora, predsjednik na odlasku nije priznao poraz, ali nije ni osporavao rezultate izbora.

Bolsonaro također nije osporavao izborni rezultat, kao što su se neki bojali da bi mogao.

Njegov šef kabineta oglasio se nakon kratke izjave Bolsonara u kojoj je rekao da će započeti “proces tranzicije vlasti”.

Boslonaro je rekao kako je uvijek ostao u okvirima ustava i nastavit će ga poštivati.

Uopće nije spomenuo Luisa Ignatiusa Lulu da Silvu, svog najvećeg rivala, koji ga je porazio u nedjelju.

Nakon izbora porasle su tenzije u zemlji. Velik broj Bolsonarovih pristaša i dalje odbija prihvatiti rezultate izbora.

U međuvremenu je brazilska policija počela razbijati stotine prosvjeda pristaša Jaira Bolsonara, oslobađajući autoceste i ceste koje su bile blokirane diljem zemlje.

Brazilski Vrhovni sud presudio je da savezna policija za autoceste mora “odmah poduzeti sve mjere” i očistiti “nezakonito zapriječene ceste”. Vlasnici kamiona koji se koriste kao barikade bit će kažnjeni s oko 17.000 funti za svaki sat koji ostanu na cestama u sklopu blokade, čuo je sud.

Na snimkama se vidi kako policajci tjeraju prosvjednike koji su sjedili nasred ceste prskajući ih papar sprejom. Na drugim mjestima policija je mirno uvjeravala prosvjednike da odu kućama. Prije presude Vrhovnog suda neki od policajaca navodno su poticali prosvjednike da ustraju u prosvjedima i govorili im da su s njima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp