Nevjerojatno! U KBC-u Split pacijentu u venu ubrizgali otopinu za inhalaciju. Tko će odgovarati?


Nevjerojatno je kakve se stvari događaju po našim bolnicama. Index je objavio kako je jednom pacijentu u šezdesetim godinama dogodilo se to da je skoro bio žrtva neiskustva mladih medicinskih sestara u Covid-centru KBC-a Split. Njihova greška mogla je završiti fatalnim ishodom za ovog pacijenta. Naime, medicinske sestre su mu greškom u venu ubrizgale inhalacijsku otopinu umjesto lijeka koji je trebao primiti. Dogodilo se to krajem mjeseca travnja prošle godine, a u medije je procurilo tek sada. Srećom, pacijent je preživio, a pitanje koje se postavlja je – tko će odgovarati za ovaj propust?

Dobro upućeni izvor smatra da je do ove pogreške došlo zbog toga jer se na odjel za liječenje od korona virusa stavljalo osobe bez dovoljno znanja i prakse koje se očito nisu držale osnovnih pravila o primjeni lijeka.

“Stavili su u covid centar neiskusne medicinske sestre, cure u ranim dvadesetima, tek pristigle iz škola. Nisu se držale ni osnovnih pravila o primjeni lijekova. Svaki put se prije davanja medikamenata mora provjeriti najprije naziv lijeka i način njegove primjene, vrijeme u koje se lijek daje, rok valjanosti, je li to pravi pacijent i koja je prava doza. To sestra evidentno nije napravila i bolnica sada pogrešku opravdava samo time što sve nije završilo smrtnim ishodom”, poručili su novinarima Indexa.

Na pitanje o kakvom je lijeku riječ i što je pacijent zapravo dobio, odgovorili su: 

“Aplicirana je otopina za atomizator, lijek Cipla, specifičan za liječenje Covida. Široj publici je možda najlakše opisati da je to tekućina koja ide u neku vrstu inhalatora. Lijek je bio za primjenu udisanjem pare, ali sestre su ga izvukle iz bočice i dale ga pacijentu direktno u venu, kroz braunilu. Recimo, ako date kalij venozno, možete izazvati zastoj srca. Tako da, ovdje se pukom srećom dogodilo da čovjek nije umro iako se po bolnici mjesecima pričalo da je pacijent završio na respiratoru i da je ishod bio smrtni slučaj.“

U uputstvu za navedeni lijek, punog naziva Ipratropijev bromid/salbutamol Cipla otopina za atomizator, jasno piše: “Koristite ga s uređajem za atomizaciju. On mijenja Vaš lijek u maglicu koju udišete (…) Ipratropijev bromid/salbutamol Cipla se koristi za inhalaciju. Nemojte progutati ili primijeniti ovaj lijek putem injekcije. Nikad nemojte uzeti više lijeka nego Vam je preporučio liječnik”, navodi se podebljanim slovima. 

Sada se čeka očitovanje od KBC-a Split o ovoj grešci koja je mogla biti kobna. No, izgleda da do sada nisu sankcionirali medicinske sestre o kojima je riječ.

Iz dobro upućenih izvora doznaje se da je sestra koja je pacijentu ubrizgala otopinu nećakinja uglednog kirurga zaposlenog u istoj bolnici.

Sve što je redakcija Indexa dobila je ova potvrda da se incident zaista dogodio: 

“Pacijent nije bio na respiratoru i nije preminuo. Zbog neželjenog događaja postupak je slijedio po pravilima: obavijest nadređenima, razgovor s bolesnikom, pregled i nadzor do potvrde stanja bez tegoba, obavijest i razgovor s obitelji te zabilježba u medicinsku dokumentaciju kao neželjenog događaja. Pacijent je u dobrom kliničkom stanju otpušten iz bolnice”, odgovorila je dr. Slavica Dajak, pomoćnica ravnatelja Julija Meštrovića zadužena za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u KBC-u Split.

Upit su poslali i Ministarstvu zdravstva, s naglaskom na pitanja – je li KBC Split prijavio pogrešku i je li ona mogla uzrokovati smrtni ishod te je li učinjeno išta da se ovakav slučaj ne ponovi? Kako odgovor nije stizao, kontaktirali su Beroševu osobu za kontakte s medijima, a odgovor na koji su čekali, glasio je:

“Poštovana, s obzirom da je riječ o upitu koji se direktno odnosi na pružanje zdravstvene skrbi u KBC-u Split, molimo da pošaljete spomenuti upit u navedenu zdravstvenu ustanovu. S poštovanjem, Ministarstvo zdravstva”, poručili su iz Beroševa ureda.

Izvor: Index, Andrea Topić

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp