Nizozemska ministrica financija predlaže pojačani financijski nadzor! Pratit će se transakcije iznad 100 EUR


Nizozemska ministrica financija Sigrid Kaag zalaže se za uvođenje digitalne valute središnje banke (CBDC) u Nizozemskoj i zakon koji zahtijeva od banaka da prate sve transakcije iznad 100 eura, izvijestio je GB News.

Europska središnja banka također se zalaže za digitalni euro. Ali kritičari upozoravaju da se CBDC-ovi mogu koristiti za praćenje građana, potencijalno kršeći neke građanske slobode.

U srpnju je Kaag napisala pismo Zastupničkom domu o digitalnom euru, rekavši: “Uvođenje digitalnog eura postaje sve stvarnije. Mislim da je važno da mi u Nizozemskoj, s našim inovativnim i otvorenim gospodarstvom, aktivno sudjelujemo u ovom razmišljanju”.

Dodala je da je CBDC “postavljen visoko na dnevnom redu Euroskupine zahvaljujući djelomičnoj predanosti Nizozemske”.

“Privatnost korisnika treba pažljivo osmisliti, kao i zaštitne mjere kako bi se spriječilo korištenje digitalnog eura za pranje novca, financiranje terorizma i utaju poreza”, napisala je.

“Tijekom Euroskupine, brojne države članice naglasile su važnost održavanja zamaha za razvoj digitalnog eura i da se projekt treba nastaviti”, rekla je Kaag.

“Vjerujemo da je vrijeme za korištenje umjetne inteligencije za učinkovitije praćenje tijeka kriminalnog novca. Nedavna povijest pokazala je da banke imaju poteškoća da to rade isplativo na pojedinačnoj osnovi. Cilju Wwft-a svakako će pridonijeti i činjenica da se banke time mogu pozabaviti uz izmijenjeni Zakon. Unatoč tome, moraju se uspostaviti zaštitne mjere kako bi se zaštitila prava kupaca”, rekao je stručnjak za cyber podatke i tehnologiju Vouter Seinen iz Pinsent Masons.

Nizozemska novinska agencija Business AM izvijestila je da Kaag trenutno radi na zakonu koji bi od banaka zahtijevao praćenje transakcija iznad 100 eura. Prema priopćenju, zakon bi zahtijevao od banaka da pohranjuju transakcije veće od 100 eura u bazi podataka dostupnoj vladi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp