Rusi otkrili tragove sabotaže u Sjevernom togu: krateri duboki i do 5 metara


Tvrtka Nord Stream AG otkrila je oštećenje plinovoda na mjestu prvog oštećenja plinovoda Nord Stream u švedskim vodama, objavio je operater plinovoda Nord Stream.

Prema preliminarnim rezultatima pregleda, na dnu mora pronađeni su umjetni krateri, duboki tri do pet metara, na međusobnoj udaljenosti od oko 248 metara.

“Dio cijevi između kratera potpuno je uništen, radijus raspršivanja fragmenata cijevi je najmanje 250 metara”, navodi se u priopćenju.

Kako je navedeno, Nord Stream AG je već dovršio početno prikupljanje podataka na mjestu oštećenja. Sada stručnjaci nastavljaju analizirati podatke dobivene tijekom istraživanja, javlja RIA Novosti.

Dana 26. rujna istovremeno su se dogodile eksplozije na dva ruska plinovoda za izvoz plina u Europu – Sjeverni tok i Sjeverni tok 2.

Operater Sjevernog toka objavio je da je izvanredno stanje na plinovodima bez presedana i da je nemoguće procijeniti vrijeme popravka. Glavno tužiteljstvo Rusije pokrenulo je postupak za čin međunarodnog terorizma nakon oštećenja Sjevernog toka.

Podsjećamo, Rusija je optužila Britaniju za koordinaciju napada na plinovode Sjeverni tok. Osim toga, navode da je bivša britanska premijerka Liz Truss nakon eksplozije poslala poruku američkom državnom tajniku Anthonyju Blinkenu sadržaja “gotovo je”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruske obavještajne službe “imaju informacije koje pokazuju da su britanski vojni stručnjaci usmjeravali i koordinirali napad” koji je u rujnu uništio dva plinovoda iz Rusije u Njemačku.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je danas da će Rusija predočiti sve dokaze britanske veleposlanice u Moskvi Deborah Bronner.

“Naravno, nema sumnje da su britanske obavještajne službe bile umiješane u teroristički napad na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju 29. listopada i čin sabotaže na plinovodu Sjeverni tok. Neće proći bez reakcije. To smo izjavili u Vijeću sigurnosti UN-a. O tome smo javno govorili. I, naravno, kao što sam već rekla, britanska veleposlanica će biti pozvana uskoro i mi ćemo joj dati relevantne informacije”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp