Rusija prvi put govori o aktiviranju članka 19: “Bit će globalni nuklearni rat ako ne pobijedimo u Ukrajini”


Aktiviranjem paragrafa 19. Temeljnih načela ruske državne politike, koji podrazumijeva globalni nuklearni rat, bivši ruski premijer i sadašnji zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev upozorava da će ponovno očitati “toplomjer” na ratnoj fronti u Ukrajini.

Ovo je prvi put da je Rusija zaprijetila da će aktivirati članak kojim se opravdava uporaba nuklearnog oružja od strane ruskih snaga strateškog odvraćanja. Do sada je Moskva na sve načine inzistirala da ne postoji prijetnja koja opravdava upotrebu nuklearnog oružja. Danas se to promijenilo.

A to možda ima veze sa situacijom oko Hersona i nedavnim napadom na rusku pomorsku bazu u Sevastopolju.

“Jedino rješenje je konačna pobjeda Rusije”

Kako je Medvedev napisao na svom Telegram kanalu, jedina garancija izbjegavanja globalnog sukoba je potpuna i konačna pobjeda Moskve u Ukrajini, inače će izbiti globalni rat, uz upotrebu nuklearnog oružja.

“Nazovimo zvijer njezinim imenom. Zapadne zemlje guraju svijet u svjetski rat.”

“Samo će potpuna i konačna pobjeda Rusije biti jamstvo protiv globalnog sukoba” , rekao je, dodavši:

“Ako Rusija ne pobijedi, Ukrajina će naravno pobijediti. Cilj Ukrajine u ratu koji je objavio kijevski režim je povrat svih teritorija koji su prije pripadali zemlji. Drugim riječima, njihova aneksija Rusiji. To je prijetnja samom postojanju naše države i raspadu današnje Rusije” , rekao je.

Medvedev je zaključio da je takva mogućnost izravan razlog za korištenje stavka 19. Temeljnih načela ruske državne politike nuklearnog odvraćanja.

“Tko doista planira nuklearni sukob, mogu li pitati? Što je to nego izravno izazivanje svjetskog rata nuklearnim oružjem?” On je rekao.

Prema paragrafu 19 navedenog dokumenta, okolnosti pod kojima Rusija može koristiti nuklearno oružje su vjerodostojne informacije o lansiranju balističkih projektila koji napadaju teritorij Rusije ili njezinih saveznika, neprijateljska uporaba nuklearnog oružja ili drugih vrsta oružja masovnog uništenja na teritoriju Rusije i njegovih saveznika; neprijateljski utjecaj na kritične ruske vladine ili vojne instalacije, čiji bi uspjeh oslabio nuklearne snage za odmazdu.

Osim toga, paragraf 19 pod ovim pojmovima spominje agresivno djelovanje protiv Rusije konvencionalnim oružjem koje ugrožava samo postojanje države, kako je Medvedev naveo u svojoj izjavi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp