Rusija rasporedila MiG-31K sa smrtonosnim hipersoničnim projektilima na europskoj granici kao jasno upozorenje Zapadu


Iako je raspoređivanje vjerojatno napravljeno za mete u Ukrajini, britansko Ministarstvo obrane upozorilo je da bi to ugrozilo sve moguće mete u Europi i Ujedinjenom Kraljevstvu, čak i one najjače branjene.

Rusko raspoređivanje MiG-31K naoružanih projektilima Kinzhal u Bjelorusiji privlači pozornost Zapada, piše jutros na Twitteru britanskog Ministarstva obrane (MoD). 

Još više od prisutnosti projektila, čini se da je Zapad šokiran nedostatkom tajnovitosti s ruske strane u vezi s eskalirajućim raspoređivanjem.

Kombinacija MiG-31K i projektila Kinžal najmoćniji je konvencionalni oružani sustav u ruskom arsenalu. Raspoređivanje ugrožava sve moguće ciljeve u Europi i Ujedinjenom Kraljevstvu, čak i one najjače branjene.

Izbjegavanjem tajnovitosti Rusija osigurava da pozornost Zapada bude usmjerena na nju. Strašna pokrivenost Rusije uključuje letenje MiG-31K, od kojih je svaki naoružan projektilom Kinzhal, iznad gradova usred bijela dana i dopuštanje zapadnim satelitima da izbliza pogledaju što bi mogao biti sljedeći korak Rusije na ljestvici eskalacije.

Dana 16. listopada 2022., šest ruskih borbenih zrakoplova MiG-31K s projektilima Kinžal primijećeno je iznad bjeloruskog glavnog grada Minska.

Prema Ukrajinskom nacionalnom centru otpora, “tri vojno-transportna zrakoplova IL-76 ruskih zračnih snaga doletjela su iz Ruske Federacije u zračnu luku ‘Machulyshchi'” kako bi podržali rusko raspoređivanje u Bjelorusiji.

Navodno je 20. listopada 2022. jedan MiG-31K naoružan Kinžalom poletio iz baze zračnih snaga Machulyshchi u Bjelorusiji.

Dana 1. studenoga 2022. , britansko Ministarstvo obrane (MoD) objavilo je na Twitteru: “Slike su pokazale da su dva zrakoplova presretača MiG- 31K FOXHOUND gotovo sigurno bila parkirana u bjeloruskoj zračnoj luci Machulishchi 17. listopada, s velikim kontejnerom pohranjenim u blizini u zaštitnoj zemlji. berm..

“Vjerojatno je da je kontejner povezan s balističkom raketom AS-24 KILLJOY, teškom raketom koja može nositi varijantu MiG-31K.”

Značajke Kinzhala

Kinžal je aerobalistički projektil s dometom većim od 2000 kilometara kada se lansira iz MiG-31K. Hipersonični projektil se ne može točno pratiti pomoću radara jer pri hipersoničnim brzinama tlak zraka ispred projektila stvara oblak plazme koji apsorbira radio valove. Projektil je sposoban za napredne manevre koji ne dopuštaju korištenje niti jednog postojećeg sustava obrane od balističkih projektila (ABM).Raketa teška 2000 funti koja putuje brzinom od 12 Macha može pogoditi metu s vrhunskom preciznošću. Zbog svoje velike brzine udara, glava granate od 500 kg ima razornu kinetičku energiju od 16,9 gigadžula, što je ekvivalent 4000 kg TNT-a.

Kinzhal je u biti projektil 9K720 Iskander, modificiran za lansiranje brzim zrakoplovom. Može pogoditi statične i pokretne mete, poput nosača zrakoplova.

Korištenje Kinžala tijekom ruskih vojnih operacija

Kinžal je prvi put upotrijebljen tijekom tekuće ruske specijalne vojne operacije (SMO) u ožujku 2022., kada je pogodio vojno skladište goriva u blizini južnog ukrajinskog grada Mikolaiva.

zastrašujuća poruka

Razmještaj MiG-31K s projektilima Kinžal važan je jer taj oružani sustav još nije operativno raspoređen izvan Rusije. To također nije bilo potrebno jer Rusija može iz Rusije napasti bilo koji cilj u Ukrajini.

S postajom u Bjelorusiji, Rusija može napasti bilo koju europsku metu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo. Postoji poruka. Ova poruka je pojačana nedostatkom tajnosti Rusije oko raspoređivanja.

Britansko ministarstvo obrane potvrdilo je rusku poruku najnovijim tweetom u gornjoj niti na Twitteru, rekavši: “Ona (Rusija) je vjerojatno izvršila raspoređivanje uglavnom kako bi poslala poruku Zapadu…”.

Koja je ruska poruka?

Rusko raspoređivanje kombinacije MiG-31-Kinžal u Bjelorusiji uslijedilo je nakon masivnih ruskih napada na ukrajinsku infrastrukturu za proizvodnju električne energije 10. i 11. listopada.

Ruski napadi, kao odmazda za teroristički napad ukrajinske obavještajne službe na Krimski most, uništili su 30% ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Napad je potaknuo ukrajinske čelnike da zatraže od Zapada uvođenje zone zabrane leta iznad Ukrajine.

Rusija je 31. listopada 2022. ponovno udarila na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu, posebno na infrastrukturu za distribuciju energije. Ovoga puta razlog je bila provokacija masovnog napada dronovima na rusku Crnomorsku flotu, koju su kontrolirale i koordinirale ukrajinske, američke i britanske snage.

Ako Rusija nastavi napadati ukrajinsku infrastrukturu za proizvodnju i distribuciju električne energije, ukrajinsko gospodarstvo će vjerojatno propasti, unatoč infuziji zapadne ekonomske pomoći. Ukrajinski poraz je tada neizbježan. Pitanje je bi li taj poraz bio prihvatljiv za SAD i NATO.

Prelazi ruske crvene linije

SAD i njegovi zapadni saveznici mogli bi prijeći ruske crvene linije kako bi spriječili ukrajinski poraz.

Sudjelovanje američkih i britanskih trupa u napadu bespilotnim letjelicama na rusku crnomorsku flotu moglo bi biti pretjerano s ruske točke gledišta.

Moguće je da će se takva zapadna prekoračenja povećati. Druge akcije Zapada koje bi Rusija mogla smatrati pretjeranim su isporuka ofenzivnog oružja, poput borbenih zrakoplova i projektila dugog dometa, ili proglašenje zone zabrane leta.

Vjerojatna ruska upotreba Kinžala

Kinžali su vjerojatno važan dio ruskog odgovora na zapadni prelazak ruskih crvenih linija.

Opcije dostupne Rusiji uključuju

  1. Napadi na zračne luke u Europi, uključujući američku zračnu bazu Ramstein, koja služi kao logističko središte za isporuku američkog oružja Ukrajini.
  2. Napadi na centre odlučivanja u Ukrajini
  3. Napadi na ključne željezničke i cestovne blokade duž ukrajinskih granica s Poljskom i Rumunjskom.
  4. Rusija šalje snažan signal Zapadu raspoređivanjem MiG-31K naoružanih projektilima Kinžal. Kombinacija oružja može pogoditi snažno i precizno. Što je još važnije, protivnik nema obranu protiv Kinzhala.
  5. Vijainder K Thakur je umirovljeni pilot IAF Jaguara. Također je autor, softverski arhitekt, poduzetnik i vojni analitičar.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp