Željko Škrinjar – Elektromagnetska senzibilnost


Senzibilnost

Da bismo razumjeli zašto neke osobe mogu imati više zdravstvenih smetnji od drugih, treba uzeti u obzir njihovu senzibilnost. Prema definiciji na Hrvatskom jezičnom portalu senzibilnim osobama smatraju se one koje su tankoćutne, osjećajne i nježne i koje vrlo brzo odgovaraju na male promjene u svojoj fizičkoj i osjetilnoj okolini. Senzibilnost se, također, može povezati s intuicijom, a može se reći da senzibilne osobe lakše uočavaju probleme i opasnosti.

Elektromagnetska senzibilnost

Kad i kako će pojedina osoba početi reagirati na podražaje iz okoliša, osim o senzibilnosti, ovisi i o vrsti i intenzitetu podražaja.

Uz jednaku senzibilnost podražaje iz okoliša će primijetiti i na njih prije početi reagirati osoba koja se nalazi pod utjecajem jačih djelovanja. S druge strane, na pojedine podražaje prije će reagirati osobe koje su senzibilnije.

Grafički bismo to mogli prikazati ovako:

EMS – elektromagnetska senzibilnost, FO – faktori okoliša, t – vrijeme

Lijevi crtež uključuje faktor okoliša (FO1) npr. elektromagnetske naravi, koji djeluje i na ljude. S vremenom, kako mu intenzitet raste, njegovu prisutnost će nakon nekog vremena (t1) prvo osjetiti senzibilniji ljudi (EMS1). Nakon što mu intenzitet još poraste, prepoznat će ga i osjetiti i oni manje osjetljivi (EMS2). Međutim, ako njegova vrijednost i dalje nastavi rasti, u jednom trenutku počet će smetati svim ljudima (EMS3).

U drugom slučaju, na desnom crtežu, imamo više faktora okoliša (FO1, FO2 i FO3) koji se razlikuju i po vrsti, i po vremenu pojavljivanja i pojačanja, a samim time i po učinku na živi svijet. FO1 je relativno slab po intenzitetu i sporo jača. FO2 je eksponencijalne naravi i brže raste, ali još uvijek pravilno, dok FO3 raste skokovito i u nepravilnim vremenskim razmacima.

Ono što se iz ovih crteža ne vidi, a jako je važno, jest to da se učinci raznih pojedinih faktora okoliša na organizam zbrajaju, a mogu djelovati i u sinergiji tako da njihov učinak na naše tijelo bude dodatno pojačan.

Elektromagnetska hipersenzibilnost

Posebnom vrstom senzibilnosti smatra se elektromagnetska senzibilnost, a povećana osjetljivost na elektromagnetska polja naziva se elektromagnetska hipersenzibilnost.

I dok su zdravstveni problemi izazvani umjetnim elektromagnetskim zračenjem za neke alergija na EM zračenje, a za druge bolest, treba se zapitati da li je to baš tako.

Elektromagnetizam je energija, a kad na živo biće koje ima svoje prirodne energetske (elektromagnetske) zakone djelujemo drugom istovrsnom energijom, podrazumijeva se samo po sebi da će doći do interferencije, a samim tim i do poremećaja. Nakon toga svaki poremećaj vodi do problema, a problem do bolesti.

Treba razlikovati kratkotrajno od dugotrajnog izlaganja EM zračenju. Dok se od kratkotrajnog izlaganja EM zračenju organizam stigne oporaviti, to nije slučaj kod dugotrajnog izlaganja kada dolazi do sve jačeg kumulativnog učinka.

Postoji sklonost traženju uzroka EMS-a u ljudskom organizmu. No, čak i ako se otkrije neki poremećaj, rađa se pitanje što je uzrok, a što posljedica.

Na kraju ostaje za zapitati se:

Kako se bolešću, uopće, smije smatrati problem (preciznije poremećaj) koji smo sami (svjesno) prouzročili?!

Nije li to slično kao kad nekoga udarate po prstu, a on viče da ga boli?!

Treba li tražiti lijek za prst ili je pametnije prestati lupati po njemu?!

Iz iskustva

Jedan od prvih vidljivih znakova da se s mojim tijelom nešto neobično događa bio je pojava crvenila na koži 2010. godine. Potom, u 2011. godini, primijetio sam u bazi vrata uvećan limfni čvor, a 2012. godine priča je eskalirala do Hodgkinovog limfoma najvišeg (četvrtog) stadija i ozbiljnih kardiovaskularnih problema.

Tek nedavno, kad sam na Internetu naišao na članak od 23. ožujka 2012. godine o uvođenju 4G komunikacijske tehnologije u četiri velika hrvatska grada (Zagreb, Osijek, Rijeka i Split) tijekom iste te tri godine, shvatio sam da se razvoj i eskalacija mojih zdravstvenih problema u potpunosti vremenski podudara s aktivnostima oko 4G mreže.

Bitno je za napomenuti da sam cijelo to vrijeme, kao i dugi niz godina prije toga, proveo na radnom mjestu u centru Zagreba koje je oko 90 metara udaljeno od jednog GSM odašiljača i nalazi se s njim u razini.

Također je značajno da su se tijekom ljeta 2011. godine, u vrijeme dok sam bio na godišnjem odmoru i udaljen od GSM odašiljača simptomi povukli, a kad sam se vratio u njihovu blizinu, opet su se pojačali. Slično se dogodilo i sljedeće 2012. godine.

Sretna je okolnost da sam nakon svih komplikacija promijenio lokaciju i mjesto rada pa se problemi nisu vraćali!

Korisna poveznica:

Izvor: zeljkoskrinjar.wordpress.com

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp