Američki nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) usidren pred Splitom

Američki nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) nakon vojne je vježbe danas, 3. studenog usidren pred Splitom gdje će biti još pet dana, a kojeg su posjetili hrvatski predstavnici među kojima i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Bush je povijest obilježio okončanjem hladnog rata i oslobođenjem Kuvajta od Saddama Husseina.

USS George H.W. Bush predvodio je veliku NATO vojnu vježbu pod nazivom “Neptune Strike 2022” u kojoj je sudjelovalo više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Nakon vježbe uplovili su na odmor u Split.

Tri četvrtine članova posade mlađe je od 25 godina, a većina ih je prvi puta na plovidbi preko oceana. Kapetan nosača Dennis Velez u Dubrovniku je bio 1994. godine, prisjetio se za govornicom, a sada i kao prvi čovjek što ga iznimno veseli. Zaželio je i da za 28 godina, koliko je prošlo od 1994. godine, drugi časnik govori na palubi drugog broda za hrvatske prijatelje.

“Moramo nastaviti graditi odnose, djelovati, trenirati i brzo učiti od naših saveznika. Zato su aktivnosti poput “Neptun Strike”, vježbe koju smo upravo završili s NATO-om prije našeg dolaska ovdje, toliko važne. Tijekom vježbe radili smo diljem Europe u zraku, na kopnu i na moru kako bismo povećali svoju kolektivnu borbenu sposobnost”, izjavio je Velez.

Na brodu je više od pet tisuća mornara i zrakoplovaca, te 90 zrakoplova i helikoptera. Dug je 333 metra, a jedan je od najmlađih nosača aviona koji može, bez da tanka gorivo, ploviti više od dva desetljeća.
 
Brod je danas posjetio i potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kao i splitsko gradonačelnik Ivica Puljak, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, nekoliko saborskih zastupnika kao i brojni drugi uzvanici, redom iz vojnog svijeta.

Na vrhu pravog ratnog grada na moru obješena je hrvatska zastava, svečanost na palubi bila je uigrana do sitnih detalja, baš kako je isplaniran i boravak mornara i zrakoplovaca u Dalmaciji do utorka. U petak će pomoći u uređivanju dvaju splitskih vrtića, a čari ovog kraja osjetit će u raftingu rijekom Cetinom, visinskim penjanjem u zaleđu Šibenika i posjetu Slapovima Krke. 

Hrvatski je ministar u svom obraćanju posadi broda i brojnim uzvanicima poručio kako je dolazak ovog nosača još jedna snažna poruka da su Amerika i Hrvatska zajedno, poruka mira i stabilnosti, demokracije protiv autokracije te kako je sukus tog zajedništva u ljudima.

Snaga i zajedništvo ključni su bili u izjavi Marka Fleminga, otpravnika poslova američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, a koji je dodao i da su mornari i posada komentirati kako im je Split omiljen grad za posjetiti.

Petodnevni odmor dobio je jedan od časnika divovskog broda kojeg je na kopnu dočekala supruga, a koja je do Splita potegnula sve iz San Diega, jer prvi je ovo izlazak s nosača na kopno nakon tri mjeseca plovidbe. 

Izvor: hina.hr

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp