Njemačka: „Energetski grešnici“ već se marljivo osuđuju

Njemačka: „Energetski grešnici“ već se marljivo osuđuju

Čini se da njemačke osude ponovno oživljavaju nakon energetske krize: prema medijskim izvješćima građani već revno prijavljuju vlastima slučajeve “rasipanja energije”. Pretpostavlja se da će se broj prijava u budućnosti značajno povećavati.

U korona krizi je prijavljeno kršenje mjera, sada su energetski grešnici koje dobri Nijemac ima na Kiekeru. Prema medijskim izvješćima, istrage u Stuttgartu i Karlsruheu, primjerice, pokazale su da se građani već obraćaju vlastima ako smatraju da se krše mjere uštede energije – primjerice u slučaju svjetlećih reklamnih natpisa ili stubišta. 

S čisto zakonskog stajališta, takva kršenja mogu se kazniti visokim novčanim kaznama ili zatvorom, međutim provedba uredbe još nije regulirana, zbog čega do danas nema obvezujuće procedure. Grad Stuttgart to rješava na način da se dotičnim “počiniteljima” pristupi na temelju dojava stanovništva. Ispostavilo se da oni često imaju dobre razloge za kršenje mjera i ne troše energiju iz zadovoljstva. Prema riječima glasnogovornika grada, tehnički izazovi često igraju ulogu – na primjer, rasvjeta se može povezati s alarmnim sustavom.

Pučka pravobraniteljica Baden-Württemberga, Beate Böhlen (Zeleni), navodi da je – za razliku od Corona krize – ton izvješća dosad bio prijateljski raspoložen. Prijave su još uvijek ograničene, ali sigurno je da će ih u budućnosti biti sve više – s jedne strane jer sada kada ranije padne mrak, zabranjeno paljenje će postati očitije, s druge strane jer će više ljudi reagirati na temu, kada postoje stvarna ograničenja.

Čini se da uobičajeni kazivač jedva da je svjestan da bi zapravo savezna vlada trebala primati pritužbe jer je tako svojevoljno uništila njemačku energetsku sigurnost. Laži Roberta Habecka o daljnjem radu nuklearnih elektrana, koji Zeleni pod svaku cijenu žele spriječiti, sada su razotkrivene. Čak su i stručnjaci kontroverznog ministra gospodarstva nedvosmisleno ustvrdili da produljenje vijeka trajanja ne samo da snižava cijenu struje, već i čini rad mreže sigurnijim. Uzoran njemački građanin očito voli biti žrtvovan zelenoj ideologiji, sve dok pritom može barem ocrniti svoje susjede…

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp