Htjeli su “Great Reset”, dobili su ga: u Europi će 600.000 ljudi ostati bez posla zbog prelaska na električne automobile


Prelazak EU-a na električne automobile mogao bi dovesti do gubitka 600.000 radnih mjesta u cijelom bloku, upozorio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

“Europski automobilski sektor o tomeili inače zapošljava 12,7 milijuna ljudi, što predstavlja 6,6% svih zaposlenih u EU. Prijelaz na električne automobile uništit će stotine tisuća radnih mjesta, do 600.000 diljem EU-a”, rekao je u intervjuu za novine Corriere della Sera, objavljenom u petak. Dužnosnik je tranziciju nazvao “najvećom industrijskom transformacijom” s kojom se EU suočava, posebice s obzirom na kratke rokove.

Breton je komentirao plan Unije da se od proizvođača automobila zahtijeva postizanje 100-postotnog smanjenja emisija ugljičnog dioksida do 2035., što bi učinkovito zabranilo prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila u Uniji. Plan je zapečaćen prošli tjedan preliminarnim dogovorom koji su objavili pregovarači iz zemalja članica EU, Europskog parlamenta i Europske komisije. Sada će biti potrebno službeno odobrenje Europskog parlamenta i Vijeća EU-a kako bi postao zakon.

Iako je vremenski okvir za usvajanje uredbe nejasan, Breton je rekao da planira uspostaviti posebnu radnu skupinu sastavljenu od predstavnika automobilske industrije, sindikata, potrošača i proizvođača električne energije za rješavanje praktičnih pitanja. Primjerice, rekao je da je broj punjača u EU trenutno mali te da treba uspostaviti mrežu u cijelom bloku.

Radna skupina također će istražiti resurse potrebne za proizvodnju baterija, tražiti načine kako pomoći onima koji su izgubili posao zbog tranzicije da pronađu novo zaposlenje i analizirati načine kako električne automobile učiniti dostupnijima potrošačima. Breton procjenjuje da će do 2050. samo 20 posto automobila koji se koriste u EU pokretati motori s unutarnjim izgaranjem.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp