Washington skriva na stotine nesreća u svojim biolaboratorijima


Direktori američkih biolaboratorija priznali su stotine opasnih nesreća u posljednja dva desetljeća, ali čak su i incidenti koji uključuju izlaganje smrtonosnim virusima bili skriveni od očiju javnosti, pokazalo je istraživanje Intercepta.

“Ljudi imaju na umu da su laboratorijske nesreće vrlo, vrlo rijetke, a ako se i dogode, događaju se samo u najmanje dobro vođenim laboratorijima u inozemstvu”, rekao je medijima molekularni biolog Richard Ebright sa Sveučilišta Rutgers. “To jednostavno nije istina.”

Pogrešna percepcija javnosti mogla bi proizaći iz činjenice da, kako je otkrio The Intercept, Amerikanci ne čuju za nesreće u biolaboratorijima u SAD-u. Agencija je dobila više od 5500 stranica izvješća o laboratorijskim incidentima od američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), zbog čega je agencija morala objaviti dokumente putem zahtjeva Zakona o slobodi informacija.

Mnoge laboratorijske nesreće prijavljene su NIH-u, najvećem svjetskom financijeru biomedicinskih istraživanja, ali agencija ne objavljuje informacije javnosti, čak ni u slučajevima koji uključuju biolaboratorije razine 3 i 4.

Jedan takav dogodio se 2016. godine kada se studentica Sveučilišta Washington u St. Louisu slučajno ubola u prst iglom nakon što je mišu ubrizgala rekombinantni soj virusa Chikungunya, piše The Intercept. Učenica nije svom nadređenom rekla za nesreću sve dok joj nije pozlilo i zatražila je pomoć u hitnoj službi lokalne bolnice.

Sveučilište je otkrilo nesreću i infekciju NIH-u, gdje je izvješće držano u tajnosti sve dok The Intercept nije nazvao šest godina kasnije.

“To nije dobra situacija”, rekao je Scott Weaver, imunolog sa Sveučilišta u Teksasu i stručnjak za chikungunyu. “Ako je ta osoba znala da ima ubod iglom i da radi s Chikungunya, trebala je to odmah prijaviti. I onda što god da su ih zdravstveni radnici vidjeli, trebali su prepoznati da postoji vrlo mali – ali ne nulti – rizik od prijenosa virusa.

Chikungunya, prvi put identificirana u Tanzaniji 1950-ih, iscrpljujući je i potencijalno fatalan virus koji može dovesti do kroničnog artritisa. Na lokalnom jeziku Makonde njegovo ime znači “savijen od boli”. Izbijanja virusa zabilježena su u Italiji i SAD-u između 2007. i 2017. godine.

Istraga Intercepta otkrila je širok raspon drugih nesreća u biolaboratoriju u razdoblju od 18 godina. Na primjer, 2018. godine istraživač američke Uprave za hranu i lijekove u Marylandu dobio je MRSA nakon rada s bakterijama otpornim na antibiotike. Sveučilište Sjeverne Karoline izvijestilo je o pet bijega laboratorijskih miševa 2013. i 2014. Najmanje jedan od glodavaca bio je zaražen SARS-om.

Incident Chikungunya na Sveučilištu u Washingtonu bio je među pet ozljeda ubodom iglom koje je prijavila škola, unatoč tome što je laboratorij bio objekt razine 3 gdje istraživači nose dvostruke slojeve zaštitne opreme, uključujući dva para rukavica.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp