Sjeverna Koreja ispalila četiri balistička projektila


Sjeverna Koreja ispalila je danas (5. studenog) četiri balistička projektila kratkog dometa u Žuto more, objavila je sjevernokorejska vojska, dodavši da su rakete preletjele otprilike 130 kilometara na visini od dvadesetak kilometara.

Sjeverna Koreja je ovog tjedna ispalila niz raketa, uključujući i moguće neuspješno lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila, što je uzrokovalo osudu Washingtona, Seula i Tokija i izazvalo sumnju da bi se mogla spremati za nastavak nuklearnih testiranja prvi put od 2017. godine.

Današnje (5.studenog) lansiranje, između 11:31 i 11:59 po lokalnom vremenu, dogodilo se u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja završavaju šestodnevne zračne vježbe Vigilant Storm koje su započele 31. listopada. Zajedničke vojne vježbe uključivale su otprilike 240 vojnih letjelica i dva američka strateška bombardera B-1B, prema južnokorejskom zapovjedništvu.

“Ovo je prvi put da je B-1B korišten u američko-južnokorejskim vježbama od 2017., što pokazuje kombinirane obrambene sposobnosti i spremnost Republike Koreje i SAD-a da odlučno odgovore na bilo kakve provokacije Sjeverne Koreje i volju SAD-a da implementira snažnu predanost produženom odvraćanju zaštiti saveznika”, objavilo je južnokorejsko zapovjedništvo.

Pjongjang je zahtijevao da SAD i Južna Koreja zaustave “provokativne” zračne vježbe. Južna Koreja je navela da je zapovjedila podizanje ratnih zrakoplova kao odgovor na 180 sjevernokorejskih vojnih letova blizu granice između dviju zemalja.

Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila rekordne 23 rakete, od kojih je jedna prvi put sletjela blizu južnokorejske obale. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je proteklih godina podvojeno glede pristupa Sjevernoj Koreji, a u svibnju su Kina i Rusija uložile veto na zahtjev SAD-a da se uvede više UN-ovih sankcija kao odgovor na sjevernokorejska lansiranja raketa.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp