Biden priznaje da će ga republikanci opozvati ako ‘osvoje Zastupnički dom i Senat’


Američki Predsjednik Joe Biden priznao je da će biti opozvan ako republikanci ponovno osvoje većinu u Zastupničkom domu.

U obraćanju svojim pristašama u San Diegu, Biden je priznao da mu je “već rečeno ako oni [članovi GOP-a] ponovno osvoje Zastupnički dom i Senat, da će ga opozvati”.

“Ne znam zbog čega će me [sic] opozvati. Ne šalim se. Nedavno su rekli ‘trebali bismo prestati govoriti o tome ‘dok ne pobijedimo’,” upozorio je.

Ovo je uslijedilo nakon što je republikanka broj 3 u Zastupničkom domu Elise Stefanik rekla američkim medijima ranije ovog mjeseca da bi zakonodavci GOP-a mogli odlučiti opozvati 46. predsjednika sljedeće godine nakon ispitivanja stranih konzultantskih tvrtki njegove obitelji i njegovog “ilegalnog” zahtjeva da OPEC+ odgodi proizvodnju nafte rezove do nakon središnjih izbora.

Predsjedavajući republikanske konferencije Zastupničkog doma tvrdio je da “kada postoji nečuvena zlouporaba ovlasti i teška kaznena djela i prekršaji, to znači da je sve na stolu.” Stefanik je inzistirao na tome da je zahtjev Bijele kuće u vezi s OPEC+ “vrlo nečuvena, neprikladna i nezakonita akcija predsjednika”.

“Jako sam zabrinut zbog toga, ali me to ne iznenađuje. Demokrati su potpuno očajni. To je nezakonito i bit će uzeto u obzir”, ustvrdio je Stefanik.

Primjedbama je prethodio republikanac u Zastupničkom domu Bob Good koji je istaknuo da je “dosljedno govorio da bi predsjednika Bidena trebalo opozvati jer je namjerno otvorio našu granicu i učinio Amerikance manje sigurnima”. Prema njegovim riječima, “Kongres ima dužnost pozvati predsjednika na odgovornost za ovo i sve druge neuspjehe njegovih ustavnih odgovornosti, tako da nova republikanska većina mora biti spremna za agresivno provođenje nadzora prvog dana.”

Nedavno istraživanje YouGov-a otkrilo je da najmanje 27% američkih “odraslih građana” očekuje da će Kongres pod republikanskim vodstvom opozvati Bidena – što je mišljenje koje dijeli približno jednak broj republikanaca i demokrata, 32% odnosno 29%.

Prošle je godine niz zakonodavaca GOP-a optužio Bidena za “velike zločine i prekršaje” i okrivili ga za niz propusta u njegovoj politici, uključujući  kaotično povlačenje SAD-a iz Afganistana i migrantsku krizu koja muči južnu granicu SAD-a s Meksikom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp