Gradonačelnik Kličko: Građani Kijeva bi trebali razmisliti o privremenom odlasku


Glavni grad Kijev se suočava s mogućim nestankom struje i prekidima u mreži za opskrbu vodom i grijanjem koji su uzrokovani ruskim udarima, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko za ukrajinsku državnu televiziju. Stanovnici glavnog grada trebali bi stvoriti zalihe i razmotriti privremeno iseljavanje, izjavio je Kličko u subotu navečer (5. studenog).

Opisao je to kao najgori mogući scenarij. “Činimo sve što možemo da osiguramo da stvari ne dođu do ovoga. Ali želimo biti otvoreni. Naši neprijatelji čine sve što mogu da ostave ovaj grad bez grijanja, bez struje i bez opskrbe vodom – ukratko, tako da svi umremo”, naglasio je kijevski gradonačelnik Kličko

Procijenio je da je u gradu oko tri milijuna ljudi, uključujući 350.000 interno raseljenih osoba.

Kijev pokušava stabilizirati svoju elektroenergetsku mrežu povremenim isključivanjima koja ostavljaju dijelove grada u mraku na nekoliko sati i postavlja 1000 manjih toplana u slučaju da padne mreža za grijanje.

Vitalij Kličko, poznat kao bivši svjetski boksački prvak, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi uništiti Ukrajinu kao naciju. “Putinu ne trebamo mi Ukrajinci. Treba mu regija, treba mu Ukrajina bez nas.” Rusija je 24. veljače pokrenula agresiju  na susjednu Ukrajinu i od tada je četiri regije na jugu i istoku proglasila dijelom ruskog teritorija.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp