Klimatski skup UN-a – Pozvat ćemo ljude na odgovornost


Klimatski skup COP27 Ujedinjenih naroda započeo je 6. studenog u Egiptu upozorenjima o nazadovanju država u borbi protiv klimatskih promjena te pozivima bogatim zemljama da kompenziraju one siromašnije nakon godine ekstremnih klimatskih katastrofa.

U proteklih nekoliko mjeseci klimatske nepogode ubile su tisuće ljudi, milijune poslale u izbjeglištvo i donijele milijardi dolara štete diljem svijeta, piše agencija France Presse.

Masovne poplave uništile su velike dijelove Pakistana i Nigerije, u Africi i na zapadu SAD-a pogoršale su se suše, cikloni su poharali Karibe, a toplinski valovi zahvatili tri kontinenta.

Skup koji se održava u egipatskom turističkom gradu Šarm El Šeiku na Sinaju na kraju je godine obilježene geopolitičkim turbulencijama poput ruskog napada na Ukrajinu, posljedične energetske krize, rasta inflacije i dugoročnih posljedica tinjajuće pandemije koronavirusa.

Simon Stiell, izvršni tajnik UN-a za klimu, upozorava da neće postati pokrovitelj nazadovanja po pitanju cilja smanjivanja štetnih emisija u svijetu za 45 posto do 2030. i zadržavanju globalnog zatopljenja na ispod 1.5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

“Pozvat ćemo ljude na odgovornost, bili oni predsjednici, premijeri, izvršni direktori”, izjavio je Stiell na otvaranju 13-dnevnog summita.

“Srž provedbe je da svi, posvuda u svijetu, svaki dan čine sve što mogu kako bi se nosili s klimatskom krizom”, dodao je Stiell.

Trenutačni trendovi pokazuju da su štetne emisije na putu povećanja od deset posto do kraja desetljeća te da će se Zemljina površina zagrijati za 2.8 stupnjeva, pokazala su istraživanja objavljena prošli tjedan. Obećanja preuzeta Pariškim sporazumom 2015. bi, ako se ispune, smanjila zagrijavanje za samo nekoliko decimala.

“Iako razumijem da su se čelnici diljem svijeta ove godine suočili s drugim prioritetima, moramo biti jasni – koliko god izazovno bilo trenutno stanje, neaktivnost je kratkovidna”, rekao je Alok Sharma, čelnik prethodnog skupa COP26 koji se prošle godine održao u Glasgowu.

“Koliko još poziva na buđenje svijetu i svjetskim vođama zapravo treba?”, zaključio je Sharma.
 
Izvor: hina.hr 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp