Putin propagandu rodne ideologije nazvao svetogrđem i zločinom protiv čovječnosti


Merikino sudjelovanje u ratu u Ukrajini moglo bi biti povezano s LGBTQ agendom. U epizodi emisije “Dobro jutro, domoljube” voditelj je govorio o tome kako demokrati podržavaju Ukrajinu jer se Rusija zalaže za tradicionalnu obitelj i odbija se “prikloniti” LGBTQ agendi.

U veljači je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio potpuni rat protiv Ukrajine. No, cijeli je dio posvetio potkopavanju tradicionalnih vrijednosti od strane Zapada.

“Iskreno govoreći, pokušaji da nas iskoriste u vlastitom interesu sve do nedavno nisu prestali: pokušali su uništiti naše tradicionalne vrijednosti i nametnuti nam svoje lažne vrijednosti koje bi nas, naše ljude, nagrizale iznutra. Stavovi koje su agresivno nametnuli svojim zemljama, uvjerenja koja vode izravno u degeneraciju i degeneraciju jer su suprotna ljudskoj prirodi”, rekao  je Putin.

Odlučno je dodao: “Ovo se neće dogoditi. To nikome nije pošlo za rukom i neće moći ni sada.”

Svatko tko prati rusku politiku i društvo možda zna ovu priču. Godine 2012., u jeku masovnih prosvjeda i pada popularnosti, Putin je svesrdno prigrlio pojam “tradicionalnih vrijednosti” kao ideologiju koja vodi unutarnju i vanjsku politiku.

Iako koristi nejasne i nedefinirane pojmove, tradicionalne vrijednosti vidi kao domoljublje, duhovnost, ukorijenjenost u povijest, poštivanje autoriteta i privrženost heteronormativnim i patrijarhalnim idealima o obitelji i rodu.

U toj su retorici prava LGBT osoba, feminizam, multikulturalizam i ateizam ne samo čudni, nego čak i egzistencijalna prijetnja njihovoj zemlji.

Putin: Liberalizam je zastario

Nedavno je Putin osudio kulturu otkaza i trans prava, nazivajući propagandu rodne fluidnosti “zločinom protiv čovječnosti”.

Putin je prošlog listopada napao zapadni liberalizam u govoru u kojem je osudio oba pitanja na godišnjem sastanku Diskusionog kluba Valdai u Sočiju. Tijekom svog govora, Putin je naglasio da se njegova zemlja mora držati vlastitih duhovnih vrijednosti i povijesnih tradicija, dok na Zapadu vidi jasne “socio-kulturne poremećaje” .

Osim toga, neki zapadnjaci zapravo vjeruju da “agresivno brisanje cijelih stranica vlastite povijesti, preokrenuta diskriminacija većine u interesu manjina… predstavlja korak prema javnoj obnovi”, rekao je Putin. “To je njihovo pravo, ali mi ih molimo da se klone naše kuće. Imamo drugačije gledište.”

Putin je rekao da je liberalizam “zastario” i glasno je zagovarao ono što on smatra tradicionalnim obiteljskim vrijednostima. U svojim listopadskim komentarima također je rekao da je ideja da se djeca uče da “dječak može postati djevojčica i obrnuto” monstruozna i “na rubu zločina protiv čovječnosti”.

Također je predložio da zagovornici “transrodnih prava” zahtijevaju okončanje “temeljnih pitanja kao što su majka, otac, obitelj ili rodne razlike.”

Putin pokušava pokazati da se zalaže za vrijednosti koje neće podijeliti društvo i uroniti u kaos, rekao je Matthew Sussex, stručnjak za Rusiju na Australskom nacionalnom sveučilištu . “S jedne strane, to je objedinjujuća poruka. No, s druge strane, to utječe na… transrodne i gay zajednice koje ruska vlada nastavlja ciljati” , rekao je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp