Češka središnja banka predviđa prosječnu inflaciju od stravičnih 15,8%

Češka središnja banka predviđa prosječnu inflaciju od stravičnih 15,8%

Češka će se sljedeće godine suočiti s ogromnim gospodarskim problemima.

U četvrtak je Češka narodna banka (ČNB) snizila stopu gospodarskog rasta zemlje za ovu i sljedeću godinu, prognozirajući stopu inflacije od od ogromnih 15,8 posto, što je jasan signal da nevolje predstoje.

Očekuje se da će češki bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti za 2,2 posto, a sljedeće godine pasti za 0,7 posto. U prethodnoj prognozi u kolovozu banka je predviđala rast od 2,3 posto ove godine i 1,1 posto sljedeće godine. Guverner ČNB-a Aleš Michl iznio je nove procjene na konferenciji za novinare nakon sastanka uprave banke.

Lani je češki BDP porastao za 3,3 posto.

Iako je stopa inflacije od 15,8 posto povijesno visoka, to je zapravo niža procjena od prethodne. ČNB je u kolovozu procjenjivao inflaciju od 16,5 posto. Iduće godine ČNB očekuje pad inflacije potrošačkih cijena na 9,1 posto. U kolovozu je procijenio pad na 9,5 posto.

Prema Michlu, osnovni scenarij nove prognoze je u skladu s povećanjem tržišnih kamatnih stopa, nakon čega slijedi njihov postupni pad tijekom iduće godine. 

“Međutim, na današnjem sastanku većina članova odbora banke radije je zadržala osnovne stope stabilnima”, dodao je.

U novoj prognozi ČNB-a ove bi godine prosječni tečaj krune trebao biti 24,60 kruna za euro. Iduće godine predviđa se tečaj od 24,80 kruna za euro. U kolovozu je ovogodišnji tečaj procijenio na 24,80 kruna za euro, a za iduću godinu na 25,70 kruna. Michl je u četvrtak ponovio da će ČNB spriječiti prekomjerne oscilacije tečaja krune.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp