Europska komisija predlaže 18 milijardi eura pomoći Ukrajini sljedeće godine


Ursula Von der Leyen kaže da će Europska unija nastaviti podupirati Ukrajinu “sve dok to bude potrebno”.

Europska komisija predlaže paket financijske pomoći od 1,5 milijardi eura mjesečno, do najviše 18 milijardi eura, kako bi se pokrile financijske potrebe Ukrajine 2023., rekla je u nedjelju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Predstavljajući pojedinosti telefonskog razgovora između von der Leyen i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u nedjelju, izvršna vlast EU rekla je da je financijska potpora Ukrajini ključna kako bi se osiguralo predvidljivo i redovito financiranje državnih zadataka.

Komisija je rekla da pomoć, u obliku visoko koncesivnih dugoročnih zajmova, ne samo da bi pokrila troškove kamata, već bi također pomogla reformama Ukrajine i njenom putu prema članstvu u EU.

Financijski paket EU-a trebao bi biti nadopunjen potporom drugih donatora, stoji u priopćenju Komisije.

Prijedlog paketa pomoći Europska komisija će predstaviti već sljedeći tjedan.

Tijekom telefonskog razgovora, von der Leyen je potvrdila da će EU nastaviti pružati neposrednu humanitarnu pomoć Ukrajini, posebno tijekom zime. Također je ponovila obećanje EU-a da će podupirati Ukrajinu sve dok je to ratom razorenoj zemlji potrebno.

Dvojica čelnika također su se složila oko važnosti održavanja ukrajinskog izvoza žitarica i podrške naporima UN-a da se obnovi sigurnosni koridor za transport žitarica u okviru Crnomorske inicijative. Složili su se oko potrebe pooštravanja sankcija EU-a protiv Rusije i razmijenili mišljenja o tome kako bi EU trebala odgovoriti na negativnu ulogu Irana u podupiranju ruske agresije u Ukrajini, objavila je Europska komisija.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp